Home Nieuws Nanda Schrijfsels Extra's Contact English

Nanda

Om mensen die niet bekend zijn met Nanda de nandoe te vertellen wie ze was heb ik meteen na haar overlijden het onderstaande bordje ontworpen en inmiddels prijkt het, gedrukt op weersbestendig trespa, op een boom nabij het hertenkampterras.


Het Nanda-infobordje op het hertenkampHet alfabet van Nanda

Om Nanda wat nader te introduceren hierbij zesentwintig verschillende Nanda's. Van aaibaarheidskoningin, via juffrouw en olympiŰr, naar zonaanbidster. Een echt Nanda-alfabet kortom waarin u de verendiva (zoals haar bijnaam luidde) beter kunt leren kennen.

De A staat voor aaibaarheidskoningin. In Bon bon Bontje!, haar 72e column, noemde Nanda dwerggeitemeid Bontje "de onbetwiste aaibaarheidskoningin", maar zelf was ze al even lief en even schattig. Als ze haar koppie wat draaide en je aankeek met haar turkooise oogjes was dat aaibaarheid ten top. Ze was een dot van een vogel en een woord als "schatje" lijkt exact voor haar uitgevonden.


Nanda was een schatje; eentje van de bovenste plank!


De B staat voor het baken dat Nanda was. Lammetjes, kuikens en hertenkalveren kwamen en gingen, maar Nanda was er altijd. Ze hoorde bij het hertenkamp als de piramiden bij Egypte, de Eiffeltoren bij Parijs en het Empire State Building bij New York en haar overlijden is dan ook niet zomaar een gemis, maar een groot gemis.
Een megagemis.

De C staat voor capibarakennis. De capibara is een Zuid-Amerikaans knaagdier
en aangezien Nanda's wilde soortgenoten, net als die van de lama's, eveneens uit Zuid-Amerika komen zou je beide diersoorten dus kunnen beschouwen als elkaars kennissen. Pauwen overigens komen van oorsprong uit AziŰ en zowel van gras- als valkparkiet liggen de wortels in AustraliŰ.

De D staat voor dame. Waar andere vogels hun graankorrels opscharrelen van de grond kreeg Nanda als enige haar eten uit een beker. Verder liep ze fier rechtop, liet ze niet, zoals de duiven, talloze strontdruipkaarsen achter op de plekken waar ze vaak verbleef en het verenkleed was altijd schoon, netjes en ontdaan van dooie punten. Precies zoals het een echte dame betaamt.

Het bewijs: de verendiva at keurig uit een beker


De E staat voor elemententrotseerster. Weer of geen weer, regen of storm, sneeuw, ijs en kou of juist zon: Nanda moest van benauwde binnenruimtes niks hebben en bracht de dagen en nachten ten alle tijden door in de frisse Enkhuizer buitenlucht. De elementen deden haar kortom helemaal niks.

De F staat voor fotomodel. Met haar mooie witte verenkleed, markante koppie, sta-tige houding en rustige pose was ze ideaal om op de foto te zetten. Haar sierlijke nek gaf het plaatje vervolgens een zweempje royaal statuur en met het groene geboomte van het hertenkamp op de achtergrond vielen er zonder meer prachtplaten te schieten. Hier zijn overigens een aantal Nandafoto's te zien.

De G staat voor grootgritconsument. Waar kippen, duiven, kalkoenen en ander gevogelte zogeheten grit (zandkorrels, schelpenscherven e.d.) nodig hebben voor hun spijsverteringsproces nam Nanda dagelijks een stuk of wat kiezelstenen om haar voedsel goed te kunnen vermalen. Voor de onwetende bezoeker een wat vreemd gezicht, maar volkomen normaal. Ze heeft er overigens ooit zelf nog eens een column aan gewijd.

De H staat voor hertenkampmoeder. Nanda was de mater-familias van de grote dierenweide en lama of hert, pauw of gans, geit, schaap of wat dan ook; alle dieren behoorden uiteindelijk tot het figuurlijke kroost van Nannie. De oermoeder van het hertenkamp.

Zoals het een echte moeder betaamt kon Nanda het krijgen van een bloemetje zeer waarderen


De I staat voor ideaalbeeld. De konijnen op het hertenkamp kwakkelen af en toe met hun gezondheid en hun hokken moeten regelmatig worden verschoond, de hoeven van schapen en geiten moeten om de zoveel tijd worden bekapt, dankzij zijn gewei heeft hertenbok Elvis al meer dan eens voor een dure dierenartsrekening gezorgd en Koen kalkoen is vooral in het voorjaar erg agressief, maar aan Nanda hadden de hertenkampverzorgers geen kind. Ze kon tegen een stootje, was buitengewoon vriendelijk en stelde geen absurd hoge eisen. Ideaal!

De J staat voor juffrouw. Een haan heeft Nanda nooit gehad en in zekere zin was ze dus een juffrouw (want ongetrouwd), maar met hertenbok Elvis daarentegen kon ze het erg goed vinden. Hij was zelfs haar toyboy!

Nanda en Elvis samen soezelend in het zonnetje


De K staat voor kinderfavoriet. Als kinderen zo nu en dan mochten meehelpen met voeren vonden ze het erg leuk om graan naar de kippen te strooien, ook het geven van worteltjes aan de schapen was geliefd en na het voeren van de lama's kon de kinderdag helemaal niet meer stuk, maar met een beker graan in de hand naar een vogel lopen die vaak groter was dan henzelf en diezelfde gevederde vriendin het
eten vervolgens enthousiast uit de beker laten happen was toch wel het leukste van allemaal.

De L staat voor loopvogel. Net als struisvogels, emoes en kasuarissen behoorde La Nanda immers tot die zo÷logische familie en het belangrijkste bewijs daarvoor waren haar vleugels. Wonderschoon, zonder meer, maar niet in staat om genoeg lucht mee te verplaatsen en dus bleef Nanda de grond eeuwig trouw en verkoos ze nimmer het luchtruim.

De helmkasuaris; eveneens een loopvogelsoort


De M staat voor mascotte. Nanda prijkt op een groot metalen bord dat aan de hertenkampstal hangt, ze staat steevast in de nieuwsbrief, op het welkomstbordje bij de ingang is ze te vinden en ook buiten dat veelvuldig terugkeren van haar afbeelding is ze zonder de meer de hertenkampmascotte. Geen enkel ander dier kon Ún kan immers prat gaan op zo'n markante verschijning en onderaan deze pagina staat meer over Nanda's mascottaire (bestaat dat woord eigenlijk wel?) status.

De N staat voor Nanda. Bovenal was Ún is Nanda immers gewoon Nanda. Een vogeltje om dol op te zijn!

De O staat voor olympiŰr. In 2009 sprintte de Jamaicaan Usain Bolt in Berlijn de 100 meter in 9,58 seconden; een wereldrecord. Omgerekend is dat ruim 37 kilometer per uur en dat is snel. Heel snel. Nandoes echter zijn met hun 60 kilometer per uur nog wel een stukje sneller en onze Nanda mocht zich dus zonder overdrijving een Úchte olympiŰr noemen.

Nanda's bovengemiddelde snelheden vielen onmogelijk scherp te fotograferen


De P staat voor protagoniste. Dat van oorsprong Griekse woord staat voor het personage waar een boek, verhaal, film of, in dit geval, songtekst om draait en waar Willem van Oranje een hoofdrol opeist in het Wilhelmus staat Nanda centraal in het volkslied van het hertenkamp. Ze is in dat lied, kortom, de protagoniste. Dat lied overigens stamt uit 2010, is door mij (Dave Boots) geschreven, de muziek die erbij hoort is De Troubadour van Lenny Kuhr en hier kun je dat hertenkamplied lezen.

De Q staat voor qualitytimeliefhebster. Nanda spendeerde haar tijd graag bij de hertenroedel en ook tussen de lama's lag ze veelvuldig in het zonnetje. Ze genoot al met al duidelijk van haar leven.

De R staat voor regenwormenadept. Scharrelen was wat Nanda het liefste deed en behalve grassprietjes, zaadjes en kiezelsteentjes stonden ook regenwormen zÚker op de menukaart. Als haar verzorgers ergens stonden te spitten bijvoorbeeld was ze er vaak snel bij en ieder wormpje dat haar dan werd toegeworpen smikkelde ze lekker op!

Regenwormen; sommigen krijgen er een knoop van, maar Nanda was er dol op!


De S staat voor stigmatisatieslachtoffer. Voor veel mensen is alles wat veren draagt, gesnaveld gaat, niet kan vliegen, op twee hoge poten staat Ún boven het meter uitsteekt een struisvogel en van nandoe, emoe en kasuaris hebben zij nog nooit gehoord. Ook Nanda werd geregeld over die ene struisvogelkam geschoren en ze heeft over dat suffe gestigmatiseer meer dan eens een column geschreven.

De T staat voor TV-Krantdiva. Twee jaar lang stond Nanda iedere week op de Enkhuizer TV-Krant en als u daar meer over wilt lezen kan dat hier.

De U staat voor uitzondering. Kippen, geiten, schapen, kalkoenen, duiven, varkens en eenden zijn gewoon. Parkietjes, pauwen en ganzen zijn evenmin erg bijzonder en herten en lama's behoren ook niet tot de meest bijzondere dieren, maar onze Nanda was zonder meer de uitzondering die de regel bevestigde. Tussen al het boerderijgrut was zij als enige een Úcht dierentuindier.

Voor katten, kippen en konijnen kan een mens ook thuis terecht, maar La Nanda was en is uniek


De V staat voor verzinnebeelding. Veel mensen kijken vaak niet verder dan hun neus lang is en dat geldt voor zowel hun eigen soortgenoten als voor de rest van het dierenrijk. Zonder kennis van zaken ziet met in alle buitenlanders criminelen, worden alle homoseksuelen voor extravagante relnichten aangezien, zijn alle Amerikanen Texaanse republikeinen en is iedere autist een rainman. Ook over loopvogels hebben mensen weinig kennis en veel vooroordelen, maar Nanda was het levende bewijs dat iets niet altijd is wat het lijkt. Veel mensen zagen in eerste instantie "gewoon" een soort struisvogel, maar bij nader inzien bleek ze een uiterst fascinerend en superlief beestje met literair talent!

De W staat voor witteveer. Nanda was immers een witgevederde diva en als geen ander kon haar verzameling veertjes aanspraak maken op de kwalificatie prachtkleed. Minitieus onderhouden en smetteloos schoon bracht ze hertenbok Elvis ermee in extase en ook veel fotografen kregen er maar geen genoeg van.

De X staat voor xenograaf, iemand met kennis van vreemde schrifttekens. Nanda's columns werden geschreven met Nederlandse letters en voor ons is dat heel normaal, maar voor een vogel is dat een op z'n zachtst gezegd unieke prestatie.

Ook haar columntitels bouwde Nanda op uit al onze 26 Nederlandse letters


De Y staat voor youthful beauty. Engels omdat er geen Nederlands woord te vinden was met een y, maar aan de waarheid doet het niks af. Nanda was een oude vogel met een jong uiterlijk. Grijs werd ze niet, rimpels kreeg ze niet en tot aan vlak voor haar overlijden bleef ze menig mensensenior lichamelijk mijlenver voor.

De Z staat voor zonaanbidster. Nanda lag graag in het zonnetje en als ze dat dan deed, als ze met haar sierlijke nekje languit op het groene gras lag te soezen en haar oogjes af en toe lieftallig dichtvielen, voldeed ze zonder meer aan de letter a van dit alfabet. De aaibaarheid spatte van een zonnende Nanda af en dit alfabet is daarmee rond!Ze is en blijft mascot!

Een van de meest veelzeggende strofes uit het hertenkamplied, "Bontje 't geitje is een dot en Lami is heel erg hot, maar Nanda is een blijft mascot", slaat de spreek-woordelijke spijker ondubbelzinnig op zijn al even spreekwoordelijke kop! Ondanks dat ze tot ieders verdriet ten hemelen is gestegen is en blijft Nanda hÚt boegbeeld van het Enkhuizer hertenkamp en haar beeltenis kun je dan ook veelvuldig tegenkomen in het Wilhelminaplantsoen.


Het gefiguurzaagde profiel van Nanda prijkt op het sponsorenbord (1), ook op het welkomsbord (2) staat ze afgebeeld, de banner van www.hertenkamp-enkhuizen.nl (3) is eveneens voorzien van een Nanda'tje, op de nieuwsbrieven (4) van het hertenkamp staat ze naast Bontje en Lami en ook op
het metalen uithangbord (5) dat aan de stal is bevestigd kun je de verendiva tegenkomen.Mail Twitter