Home Nieuws Nanda Schrijfsels Extra's Contact English

Boekenproject 2011

Het zag er iedere zondag weer leuk uit. Twee pagina's Nanda op de Enkhuizer TV-Krant en een tweetal bijbehorende foto's. Het mooist zouden de columns echter zijn geweest wanneer ze in samenhang hadden gestaan; niet eenmaal n column, maar een bloemlezing van stukjes, citaten en foto's. Het idee om Nanda's wekelijkse kabel-krantpraatjes te bundelen en als boekje te verkopen, geboren in de laatste weken van 2010, leek aanvankelijk dan ook iets leuks. Om de verkoop te stimuleren en de dieren die toch iedere week weer centraal stonden in de stukjes er ook van te laten profiteren werd het idee nog wat verder verfraaid door te besluiten de opbrengst ten goede te laten komen aan het hertenkamp. Er zouden twee mooie nieuwe dierenhokken van de winst gebouwd worden en het Nandaboekenproject was daarmee geboren. Er zou een boekje komen, een heuse campagne omheen moeten ontstaan en uiteindelijk zouden er twee spiksplinternieuwe schuilhokken worden gebouwd voor de lama's en de herten. Om dit alles te realiseren waren er echter wel sponsoren nodig en omdat het werven van diezelfde sponsoren in tijden van crisis geen makkelijke opgave leek dacht ik een plan uit dat eventuele steunverleners zelfs geld p had kunnen leveren.


2012 had het jaar moeten worden waarin de vermolmde hutjes van de lama's en herten plaats gingen maken voor twee chique stalletjes, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn...

In de maanden mei en juni van het jaar 2011 ben ik uitendelijk begonnen met Nanda's ambitieuze project. Ik ontwierp een logo, maakte een tekening van de te bouwen stallen, benaderde een aantal drukkerijen voor een offerte, maakte een begin met deze website (webdesign was n is overigens helemaal mijn vak niet, dus ik heb er een boek over moeten aanschaffen op een niet nader te noemen internetboekhandel en flink wat websites voor moeten doorploegen), maakte tevens een opzetje voor de uiteindelijke opmaak van het boek zelf en ben ondertussen gewoon doorgegaan met zowel Nanda's wekelijkse column als de mijne en daarnaast het verzorgen van de dieren.


Een stapel van wel 72 brieven: een hoop werk dat uiteindelijk verspilde moeite bleek

Half juli 2011 waren de voorbereidingen voldoende afgerond en kon het werven van de sponsoren beginnen. Ik heb een brief opgesteld, een heuse folder ontworpen, met een notitieboekje door de stad gewandeld om te noteren wie de brieven zouden gaan ontvangen, 72 kopien gemaakt, alles in een envelop gestopt en het geheel voorzien van een logo-sticker. Op de 18e juli is een deel van de brieven persoonlijk langsge-bracht door mijn ouders (waarvoor bij deze normaals mijn dank!) en op de twee dagen erna hebben ze de rest bezorgd. Eenmaal bezorgd begon het wachten en je zou met enige ironie kunnen stellen dat datzelfde wachten tot op de dag van vandaag voort-duurt. Hieronder ziet u twee kleine afbeeldingen van brief en folder (als u op n van beide klikt kunt u een grotere en leesbaardere versie bekijken) en zeg nou zelf: z beroerd was dit plan toch niet?

   

Een deel van de benaderde bedrijven heeft laten weten gn steun te willen verlenen, Automobielbedrijf Van Wijngaarden kon niet meedoen met het bonnenidee, maar wilde wel graag Nandaposters ophangen en Nandaflyers verspreiden en Natuurvoe-dingswinkel De Ahorn was de enige die wl iets zag in het boekenbonnenidee. Het overgrote merendeel van de benaderden heeft echter tot op de dag van vandaag (en dit stuk schrijf ik, jawel, een klein jr na het langsbrengen van de brieven) helemaal niks van zich laten horen. Het bonnenidee was dus op niks uitgelopen, maar daarmee was het boekenproject nog niet mislukt. Indirect via bonnen was dan niet mogelijk, direct zou het misschien wel kunnen en dus was het zaak 7000 euro binnen te henge-len om de boel tch te kunnen laten slagen. Er werden een krantenartikel in het NHD en een tweetal radio-interviews (n op radio Enkhuizen en n op radio Noordhol-land) tegenaangegooid en ik heb in een overenthousiaste bui een volstrekt willekeurig palet aan landelijke bedrijven/stichtingen etc. benaderd, maar het mocht allemaal niet meer baten.


Een interview in de studio van Radio Enkhuizen op 19 augustus 2011
(Foto: TV-Krantfotograaf Henk Kroeb)

Bamboebedrijf MOSO wilde 200 euro bijdragen en n Enkhuizense heeft een enve-lop met vijf euro geschonken, maar daar bleef het bij. Steun was er kortom niet en dus viel er geen andere beslissing te nemen dan het stoppen van dit boekenproject. Kennelijk is er geen animo voor dergelijke initiatieven in Enkhuizen en ik was er na vier maanden resultaatloos voortmodderen ook wel klaar mee. Ik wilde weer verder met mijn eigen boek, was de stress van Nanda's boekenproject een beetje zat en zag het niet zitten verder te lopen op deze doodlopende weg. De website waarop u zich nu bevind was al die tijd een goed bewaard geheim en werd uiteindelijk de afsluiter van het Nandaboekenproject. Op de tweede oktober maakte Nanda in haar 106e column bekend dat het project mislukt was, op de vierde verscheen er een speciale herten-kampnieuwsbrief waarin dat nieuws nog eens werd bekrachtigd en waarin tevens officieel bekend werd gemaakt dat Nanda over een eigen website beschikt. Deze website is daarmee het enige tastbare overblijfsel van een mooi en ambitieus project dat al struikelde nog voor het goed en wel kon lopen.
Ik vind het bovenal erg jammer dat Nanda het prijken van haar beeltenis op een echte boekenkaft zelf niet meer mag meemaken, maar heb haar plechtig beloofd dat ik alles op alles ga zetten om haar ooit alsnog die boekhandel in te krijgen, dus wie weet kunt u het gebundelde oeuvre van de verendiva over een x-aantal jaren toch nog gewoon op uw verlanglijstje zetten (of zelf kopen natuurlijk)!
Mail Twitter