Home Nieuws Nanda Schrijfsels Extra's Contact English

Columncarrière

Op werelddierendag 2009, 4 oktober, stond er een berichtje op de Enkhuizer kabel-krant met als titel "Primeur voor TV-Krant". Aangekondigd werd dat ze 's werelds eerste krant zouden gaan worden met een vogel als vaste columniste, met die vogel werd uiteraard hertenkampdiva Nanda de nandoe bedoeld en een week later, op 11 oktober 2009, was het dan zover. Getiteld "Even voorstellen" stond Nanda's eerste stukje 24 uur op de lokale TV-Krant en er zouden er uiteindelijk nog ruim honderd vol-gen. Het begon allemaal wat onwennig en de zinsopbouw liep in het begin erg stroef, maar al snel bleek dat er meer dan genoeg viel te vertellen over het hertenkamp en de relatie mens-dier. Nanda barstte van de ideeën en ook de foto's die iedere week bij haar stukje stonden waren keer op keer kakelvers. Haar titels varieerden van het ingewikkelde "Quisquilaire querulanten" tot het bijna kindse "Bambiboem" en waar ze de ene week schreef over het wel en wee binnen de lamakudde wist ze de andere week met een vlijmscherpe verzameling zinnen de mensheid onverbloemd op diens nummer te zetten. Schelden deed ze echter nooit, aan een zorgvuldige zinsopbouw werd bijzonder veel aandacht besteed en variatie was haar een toverwoord, maar op 1 januari 2012 (bizar genoeg een maand voor haar overlijden) kwam er even plotse-ling als verwacht dan toch een einde aan haar columncarrière. Al langer liep ze met het idee om te stoppen en toen de redactie van de Enkhuizer TV-Krant besloot om haar kerstcolumn, waarin enigszins gekscherend over het kerstverhaal werd gespro-ken, niet ongewijzigd te plaatsen was de maat zo goed als vol. Een week later echter toonde de kabelkrantredactie zich opnieuw van zijn cencuurste kant en ja, toen was de maat dus definitief vol. Haar 118e column werd tevens haar laatste. Hieronder vindt u een dertiental willekeurig gekozen Nandacolumns en door te klikken op de afbeelding opent zich een grotere (en dus leebaardere) versie. Het betreft de volgende stukjes:
15 ("Koning Winter")
42 ("Kiezelsteentjesdieet")
53 ("Poezendekens & plofkippen")
63 ("Baggerperikelen")
67 ("Het edele pimpampet-spel")
75 ("Maartmaand, staartmaand")
78 ("Schilgebak & stroslingers")
85 ("De pot verwijt de ketel...")
91 ("Bambiboem")
94 ("De appelhapzonde")
104 ("Gejengel om een hengel")
110 ("Open sollicitatie")
113 ("Medoe netjer")

Op de hier getoonde columns zijn (net als op overigens de rest van de inhoud van deze website en sowieso ons gehele oeuvre) de gebruikelijke copyright-voorwaarden van toepassing en mocht u zich storen aan de soms wat geforceerde opbouw van de zinnen; dat is een spijtig, maar onvermijdelijk gevolg van redactionele witregeleisen die men bij de Enkhuizer TV-Krant zo graag stelde. Datzelfde witregelgezever waren Nanda en ik uiteraard liever kwijt dan rijk, maar keus hadden we niet en dus moesten we ons neerleggen bij de welhaast onmogelijke opgave om een leuke column te schrijven die a) niet meer dan 28 regels telde b) halverwege abrupt werd onderbroken en c) hoe dan ook twee keer twee witregels móést bevatten.

   
   
   
   Hoe ging dat nou, zo'n column?

Een nandacolumn kwam niet vanzelf tot stand en floepte niet van het ene op het andere moment de TV-Krant op. Nadat Nanda titel, onderwerp, inhoud en zinnen had bedacht en uitgekristalliseerd briefde ze de boel door aan mij en ik zorgde er vervolgens voor dat het uiteindelijk op de TV-Krant belandde. Hoe dat precies in zijn werk ging ziet u hieronder, maar realiseer je daarbij dat deze specifieke column (Nr. 86, "Geblaat in de Senaat") vrij gemakkelijk kon worden overgezet van papier op computer. Er waren ook wel eens columns die een uur of vijf vroegen voor ze vloeiend, leesbaar en luisterend naar de witregeleisen van de TV-Krantredactie op de computer stonden en die heel wat rode correctiepennestreken vereiste.
Mail Twitter