Home Nieuws Nanda Schrijfsels Extra's Contact English

Nieuws

Op de HOME-pagina staan alleen de recentste nieuwsberichten, maar hieronder vindt u een overzicht van ál het nieuws dat ooit op deze website heeft gestaan.
Opiniestuk geplaatst in het AD
Afgelopen zaterdag, 1 mei, stond er een opiniestuk van mij in het Algemeen Dagblad. Het onderwerp? De woningnood, landbouw, natuur en immigratie, kortom: de schier onmogelijke ruimtelijke puzzel waar Nederland mee kampt. Mocht u het stuk gemist hebben, dan kunt u 'm hier terugvinden. Veel leesplezier!! (01-05-2021)

Opiniestuk in het Parool
Vandaag, 2 april, stond er een opiniestuk van mij in het Parool. Het onderwerp? Het diversiteitsdebat, de kloof tussen kosmopoliet en nationalist en de academische kliek genaamd Tweede Kamer. Mocht u het stuk gemist hebben, dan kunt u 'm hier terugvinden. Veel leesplezier!! (02-04-2021)

Ingezonden brief in de Volkskrant
Het werk aan deze website staat al een poosje stil (er komt te zijner tijd een hele nieuwe), maar het schrijven intussen gaat gewoon door. Vorige week dinsdag bijvoorbeeld, 2 maart, met een ingezonden brief in de Volkskrant. Onderwerp? Het gebrek aan werkvloer op de Kamervloer. Heeft u de brief gemist? Hier kunt u 'm terugvinden, veel leesplezier!! (12-03-2021)

Ingezonden brief in het NHD
Op zaterdag 2 januari jongstleden ploften de eerste kranten van dit gloednieuwe jaar op 's lands deurmatten. In een daarvan, het Noordhollands Dagblad, stond een ingezonden brief van mij met als onderwerp het hertenkamp. Want hoewel ik daar eind vorig jaar definitief ben gestopt (moegestreden na alle jaren van gedoe) kon ik het niet laten iets in te sturen, naar aanleiding van het recente nieuws over een extern onderzoek naar de hele toko en de lama's die daar vervolgens de schuld van kregen. Ten onrechte, wat mij betreft, zwáár ten onrechte, en dat was dan ook de strekking van mijn brief. Enfin, mocht u 'm gemist hebben, dan kunt u de brief hier terugvinden. Veel leesplezier!! (14-01-2021)

OPNIEUW IN ARCH. MAGAZINE!!
Deze maand, decemer 2020, sta ik voor de zesde keer met een groot artikel in Archeologie Magazine. Het onderwerp? Negentiende-eeuwse boeken over het oude Egypte, hun relevantie in het heden, de Leidse Taffeh-tempel en een bijzondere replica. Voor wie geïnteresseerd is, is het stuk hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (29-12-2020)

Twee keer in de krant
Wegens gepland grootschalig onderhoud aan deze website staat het hier al een tijdje helemaal stil, maar soms zijn er nieuwtjes die niet genegeerd kunnen worden. Een ingezonden brief in het Noordhollands Dagblad bijvoorbeeld, over Zwarte Piet, vorige week zaterdag in de krant. Of een opiniestuk over de islam, vandaag in het AD. Mocht u een of beide stukken willen lezen, dan kunt u ze via deze link vinden. Veel leesplezier!! (21-11-2020)

Opiniestuk geplaatst in Trouw
Vandaag, 23 oktober, staat er een opiniestuk van mij in de Trouw. Het onderwerp? Klimaat, elektriciteit en onze "stroomverslaving". Mocht u de brief gemist hebben, dan kunt u 'm hier terugvinden. Wegens gepland grootschalig onderhoud aan deze website wordt hier verder niets meer op geplaatst of bijgehouden, maar dít moet er natuurlijk op!! (23-10-2020)

Ingezonden brief in de NRC
Afgelopen maandag, 31 augustus, stond er een ingezonden brief van mij in het NRC-Handelsblad. Het onderwerp? Zwarte Piet, diversiteit en grootstedelijke dwingelandij. Mocht u de brief gemist hebben, dan kunt u 'm hier terugvinden. Veel leesplezier!! (04-09-2020)

Een activistisch opiniestuk
De lama's van het hertenkamp in Enkhuizen mochten blijven, zo werd twee jaar terug nog verkondigd. Een leugen, zo bleek afgelopen week, want het hertenkampbestuur wil de vijf meiden nu tóch afdanken. Een botte beslissing, onderbouwd met argumentatie die rammelt aan alle kanten, erdoor gerommeld zonder énig overleg. Een smerig spelletje, kortom, dus alle reden voor een scherp stuk in de krant. Dinsdag geschreven en gister verschenen, zie hier. Hoe het nu gaat aflopen is nog even onduidelijk, maar de Gemeenteraad is kritisch en de eerste sponsor heeft zich al gemeld, dus hopelijk loopt het met een sisser af. (14-06-2020)

OPNIEUW IN ARCH. MAGAZINE!!
Al het werk aan deze website staat al tijden stil (er moet een hele nieuwe site komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan), maar soms zijn er berichtjes die té belangrijk zijn om niet te melden. In dit geval is dat een nieuw artikel van mij in Archeologie Magazine, nummer vijf alweer. Het onderwerp is de kleine Egyptische collectie van het Haagse Meermanno-museum, het blad verscheen medio vorige maand en voor wie 'm heeft gemist is het stuk hier terug te lezen. Veel leesplezier!! (19-05-2020)

Opnieuw 2 keer in de krant!!
Zo is er niks te melden, en zo staan er weer twee stukjes in de krant. Gisteren (28 september) een korte brief in het Noordholland Dagblad, over het hertenkamp, en anderhalve week eerder (18 september) een opiniestuk in het Algemeen Dagblad, over het COC, moslimscholen en regenboogprotesten (of liever: het gebrék aan zulke protesten). Mocht u een of beide stukken willen lezen, dan kunt u ze via deze link vinden. Veel leesplezier!! (29-09-2019)

Opiniestukken in AD én NHD
Wegens gepland grootschalig onderhoud aan deze website wordt hij al enige tijd niet meer bijgewerkt, maar dit nieuws móést er even op. Afgelopen donderdag namelijk, 9 mei, stond er een opiniestuk van me in het Algemeen Dagblad, over de ramadan. En zo'n anderhalve maand eerder, op 23 maart, stond er een artikel van me in het NHD, het Noordhollands Dagblad, over het hertenkamp in Enkhuizen. Mocht u een of beide stukken willen lezen, dan kunt u ze via deze link vinden. Veel leesplezier!! (11-05-2019)

OPNIEUW IN ARCH. MAGAZINE!!
Deze maand, maart 2019, sta ik voor de vierde keer met een artikel in Archeologie Magazine. Na m'n stukken over Seti (2015), Enkhuizen (2016) en Egyptes koningsmummies (2017) zijn deze keer de obelisken in Parijs, Londen en New York aan de beurt. Via deze link kunt u het blad bestellen (in m'n schrijfportfolio staat het stuk inmiddels ook, maar op papier is leuker), ideaal leesvoer voor een druilerige maartmiddag. Veel leesplezier!! (06-03-2019)

Opiniestuk in het Algemeen Dagblad
Afgelopen zaterdag, 8 september, stond er een opiniestuk van mij in het Algemeen Dagblad. Het onderwerp? Migratie, de politiek, actie en reactie. Mocht u het stuk gemist hebben, dan kunt u 'm hier terugvinden. Veel leesplezier!! (11-09-2018)

Lama's in de krant
Vorige week, 29 juni 2018, stond er een vertederend plaatje in het Noordhollands Dagblad: een pasgeboren hertenkalfje, besnuffeld door enkele van de lama's van het Enkhuizer hertenkamp. Ik was erbij toen het gebeurde en het lukte me, met m'n telefoon, om er een paar foto's van te maken. Na wat rommelen op photoshop (zo'n mobieltje maakt hele overbelichte foto's...) heb ik de foto naar de krant gestuurd en zowaar, die plaatste 'm dus!! Voor wie het stukje heeft gemist, hier kunt u 'm terugvinden. (06-07-2018)

LAMA'S MOGEN BLIJVEN!!
Na maanden van onzekerheid kwam onlangs het hoge woord er eindelijk uit: de lama's van het Enkhuizer hertenkamp mogen blijven, wat een geweldig nieuws!!! Het had naar verluid nogal wat voeten in de aarde, maar de beslissing is godezijdank in het voordeel van Dalie, Oma, Lami, Bruintje en Janneke (zo heten de vijf lama's) uitgevallen. Helemaal fantastisch!!! (22-06-2018)

Ingezonden brief in Noordh. Dagblad
Gisteren, zaterdag 14 april, stond er een ingezonden brief van mij in het Noordhollands Dagblad. Het onderwerp: de landelijke intocht van Sinterklaas. Ogenschijnlijk een raar thema voor in april, maar soms moet het. Bijvoorbeeld als je niet zit te wachten op betonblokken, beveiligers, politiehelicopters en ME'ers in je stad. Enfin, brief gemist? Geen nood! U kunt 'm hier gratis teruglezen. En voor wie niet gelooft dat het in Dokkum vorig jaar écht zo'n fort was, zie deze en deze link. (15-04-2018)

Ingezonden brief in NRC-Handelsblad
Gisteren (17 maart) stond er een ingezonden brief van mij in het NRC-Handelsblad, over "diversiteit" op tv, quota en het afspiegelen van de samenleving. Leuk extraatje deze keer was dat de redactie van de krant, een paar pagina's verderop, in een commentaartje enkele ingezonden stukjes becommentarieerde, waaronder... mijn brief!! Of liever: het beroep waarmee ik m'n brieven vaak onderteken (lamaverzorger!!) en de vogel die me aan het schrijven heeft gezet (Nanda de nandoe!!). Heeft u de krant gemist? Geen nood!! U kunt de brief hier gratis teruglezen. En het redactionele stukje? Daar vindt u hier een fotootje van. Veel leesplezier!! (18-03-2018)

Opiniestuk in het Algemeen Dagblad
Vandaag, 13 januari 2018, stond er een opiniestuk van mij in het Algemeen Dagblad. Het onderwerp? De partij van Sylvana Simons, de "diversificatie" van Nederland en de volstrekt logische boosheid daarover. Het AD heeft de titel totaal veranderd (zie hier het origineel), maargoed, mocht u het stuk willen lezen, dan kunt u 'm hier vinden. Veel leesplezier!! (13-01-2018)

MUMMIE-ARTIKEL VERSCHENEN!!
Op de valreep van 2017, om precies te zijn op vrijdag de 29e december, plofte het nieuwe nummer van Archeologie Magazine op de deurmat, mét daarin, op bladzijdes 52 t/m 55, mijn artikel over Egyptes koningsmummies. Er is letterlijk geen komma aan het stuk gewijzigd en het is prachtig opgemaakt (met op de derde pagina een portrettengalerij van de farao's), dus ik zou zeggen: allemaal kopen!!! Via deze link kunt u het blad bestellen (in m'n schrijfportfolio staat het stuk inmiddels ook, maar op papier is leuker), veel leesplezier!! (05-01-2018)

Opnieuw in Archeologie Magazine!!
Eind december dit jaar sta ik opnieuw met een artikel in Archeologie Magazine. Na m'n stukken over Seti (2015) en Enkhuizen (2016) is deze keer het fascinerende verhaal van Egyptes koningsmummies aan de beurt. Wilt u de korte aankondiging van het stuk lezen? Via de mediaknipsel-pagina op deze website is het te zien. En het artikel zelf? Dat ligt over twee maanden in de winkel. Yes!!! (27-10-2017)

EVEN GEEN EGYPTE-COLUMNS MEER
Afgelopen week heb ik de redactie van Archeologie Online gemaild dat ik heb besloten om even te stoppen met m'n Egypte-columns. Op het moment namelijk ben ik druk bezig met het schrijven van een heus boek (!!) over Egypte, maar dat vergt dusdanig veel tijd (lezen, uitzoeken, schrijven) dat ik daarbovenop niet ook nog eens druk kan zijn met andere Egypte-onderwerpen. Het is het een of het ander (het ien of het aar, zoals ze in West-Friesland zeggen) en voor nu gaat m'n boek even voor de columns. (28-09-2017)

Opiniestuk in het Algemeen Dagblad
Vandaag, 21 september 2017, stond er een opiniestuk van mij in het Algemeen Dagblad. Het onderwerp? De Gouden Koets, beeldenstormen en puriteins activisme. Mocht u het AD gemist hebben, dan kunt u het stuk hier teruglezen. En mocht u alle in het stuk genoemde voorbeelden van hetzes jegens beelden niet geloven, dan zijn hier de bronnen te vinden. Veel leesplezier!! (21-09-2017)

Egypte-column 23 verschenen
Vandaag (30 augustus) is mijn drieëntwintigste Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer: geneeskunde in het oude Egypte. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (30-08-2017)

In de krant!!
Op het Enkhuizer hertenkamp zijn de afgelopen tijd meerdere pauwen doodgebeten door loslopende honden, en dat terwijl honden in het park niet eens los mógen lopen. Om een en ander aan te kaarten mailde ik onlangs naar de regionale krant, waarna er een journalist op het hertenkamp langskwam om er wat vragen over te stellen. Vandaag, 10 augustus, stond de neerslag van dat gesprek in een groot stuk (bijna paginabreed!!) in de krant. Nu maar hopen dat het helpt!! (10-08-2017)

Opiniestuk in Noordhollands Dagblad
Vandaag (1 augustus) stond er een opiniestuk van me in het Noordhollands Dagblad, de regionale krant alhier. Onderwerp: het hertenkamp te Enkhuizen, strekking: het duurt inmiddels wel héél lang met alle verbouwingen en veranderingen. Heeft u de krant gemist? Geen nood!! U kunt het stuk hier gratis teruglezen (service van de zaak!!). Bent u Henkûzer en bent u het eens met het stuk? Hoort en zegt het voort!! (01-08-2017)

Egypte-column 22 verschenen
Afgelopen zaterdag (22 juli) is mijn tweeëntwintigste Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer: de menselijke kant van het monumentenverhaal. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (25-07-2017)

Infobord gemaakt voor Librije Enkhuizen
Eens een keer geen nieuws over een column, brief of opiniestuk, maar over een infobord. Voor de beroemde Enkhuizer Librije namelijk (een unieke in situ bewaard gebleven zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek) heb ik onlangs een bord ontworpen, om toeristen erop te wijzen dat de eeuwenoude boekenverzameling open is én bezichtigd kan worden, en afgelopen zaterdag was ik even in de Westerkerk om het aldaar neergezette bord op de foto te zetten - een foto die inmiddels is bijgeschreven in m'n "grafische portfolio" op deze website. Een mooie toevoeging, want het laatste knutselwerkje (een kerstkaart voor het hertenkamp) dateerde alweer van eind 2014!! (18-07-2017)

Egypte-column 21 verschenen
Afgelopen vrijdag (30 juni) is mijn eenentwintigste Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Waar de vorige over de ontdékking van de koningsmummies ging, focust deze, deeltje twee van het tweeluik, op de koninklijke heren zélve. Van het reisje dat Ramses II ooit maakte naar Parijs tot de moord op Ramses III - mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (04-07-2017)

UNIEK ARCHIEFSTUK OPGEDOKEN
Onlangs was ik wat oude paperassen aan het doorspitten en opruimen. Het meeste was niet zo heel interessant meer, maar er zat ook iets werkelijk unieks tussen. Een opzetje voor een hertenkamp-nieuwsbrief, opgemaakt als échte krant met kolommen, foto's en advertenties, en hoewel in die vorm nooit verder doorgevoerd (er kwam uiteindelijk wel een andere nieuwsbrief) stond er helemaal rechts op de pagina een bijzonder artikeltje. De aller-, allereerste column van Nanda de nandoe, opgetekend ergens in de lente van 2009, nog vóór ze bij de TV-krant aan de slag ging (dat was oktober 2009). In zekere zin de oerknal van haar (en mijn) schrijverij, zou je kunnen zeggen. Enfin, bent u geïnteresseerd? U kunt hier een foto van de nieuwsbrief-pagina vinden, en hier de column lezen. Veel leesplezier!! (29-06-2017)

Opiniestuk op batavirus.nl
Normaal gesproken mail ik soms een brief of opiniestuk naar een krant, en is het afwachten of ze er iets mee willen doen, maar onlangs ging het precíés andersom. Een redacteur van de website batavirus.nl stuurde mij, via twitter, een berichtje met de vraag of ik het "leuk [zou] vinden om voor Batavirus te schrijven" en tegen zo'n aanbod zeg je natuurlijk geen nee - zeker niet omdat ik nog een ideetje voor een stuk had liggen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: afgelopen maandag (19 juni) verscheen mijn stuk, over Zwarte Piet, opdringerig Amsterdam en diversiteitsterreur. Mocht u geïnteresseerd zijn, hij is via Batavirus gratis terug te lezen (en staat hier als back-upje). Veel leesplezier!! (22-06-2017)

Twintigste Egypte-column verschenen
Iets later dan gepland is afgelopen zaterdag (3 juni) mijn twintigste Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over de ontdekking van een graf vol farao-mummies en blijkbaar is het een interessant stuk, want inmiddels heeft de Facebook van het Celeanum-gymnasium in Zwolle de column op haar pagina gedeeld. Overigens betreft het het eerste deel van een tweeluik, want de volgende column gaat over de koninklijke mummies zélve. Enfin, mocht u geïnteresseerd zijn, dan is deeltje een hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (05-06-2017)

Ingezonden brief in NRC-Handelsblad
Gisteren, zaterdag 20 mei, stond er een ingezonden brief van mij in het NRC-Handelsblad. Onderwerp deze keer was de EU, en de rijkelijk late intenties van Merkel en Macron, en mocht u 'm gemist hebben, dan is de brief hier na te lezen. Veel leesplezier!! (21-05-2017)

Nanda's grafsteen teruggeplaatst!!
Vandaag, 19 mei 2017, is de grafsteen van Nanda de nandoe weer teruggeplaatst op het grote hertenkampveld. Medio november vorig jaar moest ie even weg, vanwege baggerwerkzaamheden op het hertenkamp (lees: vanwege zware over het veld rijdende machines!!), maar na ruim een half jaar is het monumentje nu dus weer terug. Een flinke sjouw-klus, en het nodige graven, passen en meten in de grond, maar het resultaat mag er zijn - de steen-met-inscripties tuurt als vanouds weer fier over het veld. Nannie, welkom terug!! (19-05-2017)

Opiniestuk in het Algemeen Dagblad!!
Minder dan een maand na m'n ingezonden Paas-briefje stond er vandaag (11 mei) opnieuw iets van me in het Algemeen Dagblad. Deze keer geen ingezonden brief, maar een opiniestuk, van een kleine 400 woorden, en dat alles naar aanleiding van het zogenaamd "verslagen populisme". Want hoe zit dat eigenlijk, betekent het verlies (als je het al verlies kan noemen) van Wilders en Le Pen echt het einde van de boze volkse stem? Of is het slechts een laatste waarschuwing aan het adres van de dames en heren politici? Enfin, u kunt het stuk hier teruglezen. Veel leesplezier!! (11-05-2017)

Negentiende Egypte-column verschenen
Afgelopen zaterdag (de 22e) is mijn negentiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over de scarabee, in al zijn verschijningsvormen, en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (25-04-2017)

Ingez. brief in het Algemeen Dagblad
Op Stille Zaterdag (gisteren, de zaterdag voor Pasen) is er een ingezonden brief van mij verschenen in het Algemeen Dagblad. Het onderwerp is Pasen, de islam en "kleine aanpassingen" van feestdagen op (basis)scholen. Heeft u de brief gemist? U kunt 'm hier teruglezen. Veel leesplezier en, boven alles, vrolijk Pasen!!! (16-04-2017)

Achttiende Egypte-column verschenen
Afgelopen zaterdag, 25 maart, is mijn achttiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer, ter gelegenheid van de Boekenweek, over literatuur in het oude Egypte (de column bevat twee samenvattinkjes van authentieke oud-Egyptische verhalen!!) en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (28-03-2017)

Zeventiende Egypte-column verschenen
Vandaag, maandag 27 februari, is mijn zeventiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over dierenliefde aan de hoven van prins Thoetmosis V en Amenhotep II en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (27-02-2017)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
"Er klinkt alleen nog maar toon", zo zei laatst een of andere intellectuele bobo bij De Wereld Draait Door, "en er is zo weinig écht debat". Opzich een prima statement, zonder meer, maar deze vlieger gaat echt niet alleen op voor het klootjesvolk. Ook sommige hooggeschoolde types, zoals een verder niet nader te noemen GroenLinks-wethouder te Hoorn, hebben een handje van zo'n weigering tot gesprek en zulks is natuurlijk ideaal voer voor een opiniestuk!! De NRC wilde 'm niet (iets met ruimtegebrek...), maar gelukkig deed de website opiniestukken.nl minder moeilijk. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (12-02-2017)

Hertenkamp krijgt fotowedstrijd!!!
Een kleine anderhalf jaar geleden opperde ik, in een mail naar een hertenkamp-vrijwilligster, om een soortement hertenkamp-fotowedstrijd te gaan houden, maar daar is destijds weinig (lees: niets) mee gedaan. Sinds eind december vorig jaar echter mag ik de Facebook van het hertenkamp medebeheren en vooralsnog gaat dat best aardig. Het aantal berichten per week is gestegen, het eerste prijsvraagje is vorige maand reeds uitgeschreven en... het fotowedstrijd-idee is weer van stal gehaald!! Vorige week stond het op de cover van Weekblad de Drom en binnenkort gaat de eerste editie van start. Ofwel: de aanhouder wint ;-)    (06-02-2017)

NANDA 5 JAAR TERUG OVERLEDEN
Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat Nanda de nandoe overleed. Het was Nanda die mij ooit de inspiratie bracht om korte stukjes te schrijven over het Enkhuizer hertenkamp en z'n dieren en wat destijds begon met die stukjes is inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijk serieuze schrijfhobby. Zonder Nanda, zo zou je kunnen zeggen, zouden er nu geen columns, ingezonden stukken en briefjes van mij zijn geweest, dus het lijkt me niet meer dan netjes om even bij Nannie stil te staan op deze 1e februari. Nan, dankjewel (!!) en rust zacht, je steen komt binnenkort terug. (01-02-2017)

Zestiende Egypte-column verschenen
Vorige week woensdag is mijn zestiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over het Egyptische tempeltje in het Leidse Museum van Oudheden en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (24-01-2017)

Speciale Egy.-kerstcolumn verschenen!!
Vorige week, de 15e december, is mijn vijftiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer, ter gelegenheid van Kerstmis (toch het feestje van 'vrede op aarde'), over de zogeheten Slag bij Kadesj en over 's werelds eerste vredesverdrag. Het is een column waarin een parallel wordt getrokken met het heden en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (19-12-2016)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
Gisteren, woensdag de 7e december, is er een opiniestuk van me geplaatst op de website opiniestukken.nl. Onderwerp deze keer is de media, die naar mijn mening niet alleen moet afgeven op anderen, maar ook eens naar zichzelf moet kijken, en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (08-12-2016)

Hertenfoto geplaatst in Noordh. Dagblad
Afgelopen vrijdag, 11 november, stond Elvis, het mannetjeshert van het Enkhuizer hertenkamp, in het Noordhollands Dagblad. Een week ervoor had ik hem namelijk op de foto gezet toen hij driftig aan het burlen was, u weet wel: die boerende geluiden waarmee herten hun dames verleiden. Het is een herfst-fenomeen waar jaarlijk een hoop mensen voor richting de Veluwe trekken (de bronst is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een waar evenement waar hordes fotografen met joekels van telelenzen op afkomen), maar, de strekking van het stukje, dat hoeft dus niet!! U kunt het ook, lekker dichtbij, in Enkhuizen zien!! Voor wie het krantenknipseltje heeft gemist, het is terug te lezen via de mediaknipsel-pagina van deze website. En mocht u het burlen zélf willen horen, dan is er, tot slot, slecht nieuws, want Elvis is inmiddels gestopt. Volgend jaar weer een kans!! (15-11-2016)

GRAFSTEEN NANDA TIJDELIJK WEG
Op en rondom het hertenkamp te Enkhuizen wordt binnenkort gebaggerd. Voor deze website opzich niet vermeldenswaardig, ware het niet dat er ook een sloot gaat worden "ontmodderd" pál achter de plek waar Nanda de nandoe ligt begraven. Er komen grote zware baggermachines, hetgeen grote risico's met zich meebrengt voor het grafmonumentje van La Nanda, en om die reden is de steen vandaag tijdelijk uit de grond gehaald. Hij ligt inmiddels veilig bij mij in m'n tuintje en het was geen gemakkelijke klus, want hij zat goed vast in de grond en was flink zwaar. Maargoed, het was de moeite meer dan waard, want als Nanda er niet was geweest, dan was ik nooit gaan schrijven en waren er nu geen columns en andere schrijfsels van mij geweest, dus ze heeft dit stukje grafonderhoud meer dan verdiend!! (11-11-2016)

Veertiende Egypte-column verschenen
Gisteren (donderdag de 10e) is mijn veertiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over een vergeten juwelenvondst in het befaamde Dal der Koningen en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (11-11-2016)

Ingezonden brief in NRC-Handelsblad
Gistermiddag, 2 november, naar de NRC gemaild en vandaag, 3 novemer, reeds gepubliceerd: een ingezonden brief van mij over de EU en het zogeheten Oekraïnereferendum. Nooit verwacht dat het er zo snel al in zou staan, en ergens überhaupt niet verwacht dat ie erin zou komen, maargoed, het is dus tóch gelukt! De service was super, want ik kreeg keurig een mail van de redactie (waardoor ik een exemplaartje van de krant bij de kiosk hier kon kopen), en mocht u geïnteresseerd in de brief zijn: hij is hier te vinden. Veel leesplezier!! (03-11-2016)

NHD-brief opnieuw geplaatst
Mijn ingezonden brief in het Noordhollands Dagblad, die van 8 oktober, over Zwarte Piet, is afgelopen weekend (de 15e) opnieuw geplaatst. De vorige keer namelijk was mijn naam abusievelijk achterwege gelaten, maar na een mailtje richting NHD is dat keurig opgelost (goeie service!!) en zodoende stond de brief zaterdag jongstleden dus opnieuw in de krant. Heeft u 'm gemist? Hij is hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (18-10-2016)

Dertiende Egypte-column verschenen
Vandaag, 18 oktober, is mijn dertiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Hij gaat deze keer over een klein (maar fijn!!) farao-beeldje en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (18-10-2016)

Opiniestuk geplaatst in Trouw
Dubbel succes vandaag, want naast iets in het Noordhollands Dagblad (zie nieuwsbericht hieronder) stond er ook nog een schrijfsel van me in de Trouw!! Onderwerp deze keer was "diplomadiversiteit" (of liever gezegd: het gebrek daaraan) en hoewel het aan de ene kant geweldig is dat het stuk de krant heeft gehaald (de eerste keer wezen ze 'm af, maar twee weken later probeerde ik het nog eens en toen kwam ie er wel door!!) is het aan de andere kant wel jammer dat er flink in is gesneden (les voor mij voor de volgende keer: nóg korter schrijven). Mocht u geïnteresseerd zijn, maar heeft u geen exemplaar van de Trouw bij de hand? Geen zorgen!! Het stuk is, service van de zaak, hier uiteraard ook te vinden. Veel leesplezier!! (08-10-2016)

Brief geplaatst in Noordh. Dagblad
Vandaag, zaterdag de 8e oktober, stond er een ingezonden brief van mij, over Zwarte Piet en over de Enkhuizer moskee, in het Noordhollands Dagblad. Enerzijds natuurlijk hartstikke leuk, zeker ook omdat de krant er letterlijk geen kómma aan heeft veranderd (waarvoor hulde, topservice!!), maar het is wel jammer dat de redactie is vergeten om mijn naam bij/boven/onder de brief te zetten... Enfin, voor wie 'm gemist heeft: hij is hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (08-10-2016)

Twaalfde Egypte-column verschenen
Gisteren (zaterdag de 24e) is mijn twaalfde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Deze keer gaat ie over een stukje tekst dat je zou kunnen omschrijven als een maar liefst 3.000 jaar oude stage-opdracht en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (25-09-2016)

Enkh.-stuk nu beschikbaar via deze site
Mijn Enkhuizen-artikel is niet meer via de boekhandel te krijgen, het volgende nummer van Archeologie Magazine is inmiddels immers alweer uit, en daarom heb ik alle vier de bladzijden van het stuk nu online gezet. Ik heb er bewust even mee gewacht, in de hoop dat er misschien een paar extra bladen zouden worden verkocht, maargoed, da's nu voorbij en ze horen, uiteraard, op m'n website. Via deze pagina zijn ze te lezen en voor wie het zich nog afvroeg: ja, dat is volledig gratis. Service van de zaak!!
(06-09-2016)


NIEUWE WEBSITE-BANNER
Maar liefst vijf jaar lang heeft nandadenandoe.nl dezelfde banner gehad, dat was die afbeelding bovenaan de site (de collage van twee keer Nanda, een mand vol grote gele eieren, dat uithangbord, etc.), en dus werd het, na al die jaren, weleens tijd voor wat nieuws. Het resultaat, zie hierboven, is een collage-in-puzzelstukjesvorm, van schrijfsels en andere dingetjes, en mocht u benieuwd zijn wat het allemaal voorstelt: zie hier. (01-09-2016)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
De laatste tijd zijn er meerdere aanslagen gepleegd (o.a. in Frankrijk en Duitsland) en een van de dingen die je, nadat er weer een extra ingelast journaal is geweest, dan standaard hoort (vaak bij Pauw, DWDD of in een van de kranten) is dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt. Statistisch gezien is de kans op een verkeersongeluk groter, zeggen ze dan, en over dat standpunt, over die relativering, heb ik ik afgelopen zaterdag (20/8) een opiniestuk geschreven. Begin deze week heb ik 'm naar Trouw gemaild, maar, zoals ik ergens al verwachtte, ze wilden hem niet plaatsen. Bezwaar was een citaat dat te oud zou zijn (was van november vorig jaar) en daarop paste ik het stuk iets aan, maar ook daarop, op die tweede versie, was het antwoord 'nee' - dit keer omdat ze al eerder eenzelfd soort mening zouden hebben geplaatst. Persoonlijk denk ik er het mijne van (één afwijzing kan nog, twee ook wel, drie idem dito, vier, vijf, maar op een gegeven moment ga je er een patroon in zien), maargoed, gelukkig deed de website opiniestukken.nl minder moeilijk, want zij hebben mijn stuk, vandaag (25 augustus), wél geplaatst!! Mocht u interesse hebben: hij is te lezen via deze link, met hier een back-upje. (25-08-2016)

Elfde Egypte-column verschenen
Dinsdag de 16e augustus is mijn elfde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Deze keer met een actueel en toepasselijk onderwerp, want, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, gaat ie over sport in het land van de farao's. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (19-08-2016)

Tiende Egypte-column verschenen
Gister (de 24e juli) is mijn tiende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is de obelisk op het Parijse Place de la Concorde, want is deze nou "gejat" of niet?, en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (25-07-2016)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
Naar aanleiding van alle ophef over Efteling-attractie Monsieur Cannibale schreef ik vorige week een opiniestuk over politieke-correctheid en, vooral, over de grens daarvan. De Trouw, waar ik hem vervolgens naartoe mailde, wilde niet tot plaatsing overgaan (de gevestigde media laten liever Quinsy of Sylvana aan het woord), maar de website opiniestukken.nl deed gelukkig minder moeilijk. Zij hebben hem vandaag (19/7) geplaatst en voor wie 'm gemist heeft: hij is hier of hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (19-07-2016)

Postertjes en een krantenstukje
Afgelopen vrijdag, de 8e juli, verscheen er een kort stukje over mijn Archeologie Magazine-artikel in het Noordhollands Dagblad (terug te lezen onder 'mediaknipsels'). Daarnaast heeft de VVV te Enkhuizen er een Facebook-berichtje aan gewijd en zijn er ook nog eens enkele heuse postertjes her en der in de stad (hier te zien en hier zelf down te loaden). Hopelijk helpt het en levert het wat extra lezers op (en wat extra bezoekers aan Enkhuizen), want de bezienswaardigheden in het stuk zijn fascinerend genoeg om die aandacht te rechtvaardigen. En voor wie het blad niet bij de "ouderwetse" boekhandel kan krijgen: het is ook via Magvilla te bestellen. Veel leesplezier!! (11-07-2016)

Enkhuizen in Archeologie Magazine!!!
Afgelopen vrijdag (1 juli) verscheen het nieuwe nummer van Archeologie Magazine. Een van de artikelen erin, geschreven door mij, gaat over Enkhuizen en behandelt, in de vorm van een stadswandeling, maar liefst 17 monumenten. De Drommedaris en het Zuiderzeemuseum (Enkhuizens bekendste attracties) komen heel bewust níét aan bod, het stuk gaat over de minder bekende bezienswaardigheden in de stad, en het blad is, als het goed is, te koop bij de meeste boekhandels (en anders via internet). Ik zou zeggen: halen dat blad!! (04-07-2016)

Twee dierenstukjes in één weekend
Onlangs heb ik een foto van een pasgeboren hertenkamphertje naar het Noordhollands Dagblad gemaild en afgelopen vrijdag, de 24e juni, werd deze geplaatst. Opzich al leuk genoeg, maar vandaag, zondag de 26e, was het opnieuw raak, want in de West-Friesland op Zondag (een zondagskrantje) stond een foto, welke ik hen vorige week had gestuurd, van een jong lieveheersbeestje. Dubbel plaatsingssucces dus!! En mocht u de stukjes gemist hebben, ze zijn beide hier nog eens terug te zien. (26-06-2016)

Negende Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn negende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is de zogenaamde 'Droomstèle' van farao Thoetmosis IV, alsmede het verhaal erachter, en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (15-06-2016)

Hiërogliefenbrief ook in NRC·next!!
Mijn ingezonden hiërogliefenbrief van afgelopen vrijdag (zie het nieuwsbericht hieronder) heeft niet alleen in de "gewone" NRC gestaan, maar, zo werd me gemaild, ook in de NRC·next (een andere uitgave van de krant). En het leuke: anders dan de NRC-versie is de next-versie van m'n brief niet ingekort door de redactie!! Voor wie de brief wil teruglezen: hij is hier te vinden. (29-05-2016)

Ingezonden hiërogliefenbrief in NRC
Vandaag, vrijdag de 27e mei 2016, stond er een ingezonden brief van mij in het NRC-Handelsblad. Onderwerp deze keer waren floppy's en hiërogliefen en mocht u 'm gemist hebben, dan kunt u de brief (welke helaas wel is ingekort door de NRC-redactie) hier terugvinden. Veel leesplezier!! (27-05-2016)

Achtste Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn achtste Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer zijn de heren Nianchchnoem en Chnoemhotep, of meer specifiek: de vraag wat zij nu eigenlijk van elkaar waren (broers of geliefden?), en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een vandaag gloednieuw aangemaakte back-up-pagina!!). Veel leesplezier!! (18-05-2016)

Opnieuw in Archeologie Magazine!!
Na mijn tweeluik over farao Seti I, welke vorig jaar in Archeologie Magazine stond, wordt er binnenkort opnieuw een artikel van me gepubliceerd. Ditmaal niet over Egypte, maar over Enkhuizen. Om precies te zijn: over de minder bekende bezienswaardigheden in de Haringstad (eens een keer geen Zuiderzeemuseum en Drommedaris). Het stuk verschijnt begin juli, maar reeds vandaag (6 mei) plofte de aankondiging ervan op de mat (in de rubriek 'vooruitblik', zie hier). Al met al heel, heel erg leuk nieuws!! (06-05-2016)

Emoe-oog in Noordhollands Dagblad
Darwin de emoe (woonachtig op het hertenkamp te Enkhuizen) is een onwijs tamme jongen. Zó tam zelfs, dat ik de lens van mijn digitale camera vorige week heel dicht bij zijn oog mocht houden en daardoor een paar bijzondere plaatjes kon schieten. Een van die plaatjes stond vandaag, 29 april, in het Noordhollands Dagblad en mocht u 'm gemist hebben, hier is het stukje terug te lezen (en hier kunt u zien dat er écht een lama is te zien in de weerspiegeling van Darwins oog!!). (29-04-2016)

Zevende Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn zevende Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is de zogenaamde Witte Kapel, een door farao Sesostris I gebouwd monumentje van bijzondere schoonheid, en mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (14-04-2016)

Hertenkamp-soap moddert voort
Op 8 maart 2014 citeerde het Noordhollands Dagblad, aangaande het Enkhuizer hertenkamp, een woordvoerder van zorginstelling Philadelphia. "Geld om de gebouwen [...] op te knappen hebben wij niet", zo meldde ze, want "wij zijn een zorgaanbieder, geen bouwonderneming". Inmiddels zijn we twee jaar verder, en is de boel van Philadelphia overgaan op Leekerweide en Baanbreker, en gisteren, donderdag de 31e maart 2016, stond er opnieuw iets over het hertenkamp in de krant. Het ging onder meer over een crowdfundactie en over een overeenkomst met de nabij het hertenkamp gelegen speeltuin, maar er werd ook nog iets ánders gezegd. De grond en opstallen van het hertenkamp namelijk, zo wordt een manager van Leekerweide geciteerd, "zijn van de gemeente, dus die moet ook de grootste verantwoordelijkheid nemen". Ofwel, een klassiek gevalletje l'histoire se répète (da's Frans voor dat de geschiedenis zich herhaalt). Men wijst opnieuw naar elkaar en het hertenkamp is opnieuw kind van de rekening. Mijn voorspelling: hier is het laatste woord voorlopig nog niet over gezegd. (01-04-2016)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
Geschreven in de nacht van Stille Zaterdag op Eerste Paasdag (27 maart) en vandaag (29 maart) op de website opiniestukken.nl geplaatst: een opiniestuk van mij over de jegens het Westen geuite verwijten van "hypocrisie" en "racisme". Getiteld én eindigend met de Bijbelse spreuk "de splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen". Het stuk is hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!!. (29-03-2016)

Specht-foto tweede keer geplaatst!!
Dat mijn spechtfoto in de West-Friesland Op Zondag zou staan (zie nieuwsbericht hieronder), daar had ik rekening mee gehouden - ik had hem immers zelf naar hen gemaild. Maar dat hij ook in de Drom zou staan (een ander huis-aan-huiskrantje), dat was een volslagen verrassing. Kennelijk delen de krantjes hun kopij, want het is exact hetzelfde stukje (zie hier), maar dan in een andere krant - een leuk "paaspresentje"!! (24-03-2016)

Specht-foto in de krant
Het is weer eens wat anders. Een keertje geen schrijfsel in de krant, maar een foto. Om precies te zijn betreft het een foto van een specht op de grond, terwijl we hen toch vooral kennen van ergens hoog in de bomen, en is de krant in kwestie, het is een zondagskrantje, de West-Friesland op Zondag. Mocht u de foto gemist hebben, dan kunt u hem hier terugvinden. (20-03-2016)

Zesde Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn zesde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is the long way down, de lange val van de Egyptische beschaving (met onder meer een rolletje voor Cleopatra). Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (16-03-2016)

Vijfde Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn vijfde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is wiskunde - met de Grote Piramide, de papyrus-Rhind en een heuse ellemaat. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (17-02-2016)

Vierde Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn vierde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer is het graf van farao Seti I, ook wel "de Sixtijnse Kapel van het Oude Egypte" genoemd. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (20-01-2016)

Mummiebrief geplaatst in NRC
Het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden heeft een van haar mummies uit de collectie gehaald en verplaatst naar het depot. Over dat besluit, of eigenlijk: over het al of niet tentoonstellen van mummies, heb ik een ingezonden brief geschreven en vandaag, 11 januari, is deze geplaatst in het NRC-Handelsblad. Mocht u hem gemist hebben, dan kunt u de brief hier terugvinden. Veel leesplezier!! (11-01-2016)

Opnieuw in NRC-brievenbundel
Vorig jaar wisten twee ingezonden brieven van mij het tot de ingezonden-brievenbundel van de NRC te schoppen. Dit jaar is er opnieuw zo'n bundel verschenen (zie hier) en geloof het of niet, maar ook dit jaar staat er weer een brief van mij in!! Het betreft mijn brief van 13 januari jongstleden, over religie, en een van de zinnen uit die brief, "geniet, maar geloof met mate", heeft het zelfs tot hoofdstuktitel geschopt!! Een leuk kerstcadeautje, dacht ik zo. (25-12-2015)

Derde Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn derde Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze keer, ter gelegenheid van feestmaand december, zijn feesten en vreugde in de tijd van de farao's. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is het stuk hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (17-12-2015)

Tweede Egypte-column verschenen
Vandaag is mijn tweede Egypte-column voor Archeologie Online verschenen. Onderwerp deze maand is een bijzonder standbeeld en mocht u geïnteresseerd zijn, het stuk is hier te lezen (met hier een back-upje). Veel leesplezier!! (19-11-2015)

DEEL II 'SETI' VERSCHENEN
Afgelopen vrijdag, 6 november, plofte het nieuwste nummer van Archeologie Magazine op de deurmat - mét deel twee van mijn tweeluik over farao Seti. Hoewel de grote farao deze keer de cover niet heeft gehaald (hij wordt er echter wel op genoemd, maar zonder grote foto (het kan niet altijd feest blijven)) is er opnieuw zo goed als niet in het stuk geredigeerd, dus, wederom, alle reden tot blijdschap!! Ik zou zeggen: ga naar winkel of internet en koop/bestel er eentje, maar mocht dat niet lukken, dan is er altijd nog dit back-upje. Veel leesplezier!! (09-11-2015)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
Soms zeggen politici dingen die gewoonweg vrágen om een stukje. Iets met kiezers die onwetend zouden zijn over Europa, bijvoorbeeld, terwijl de heren en dames politici zélf ondertussen natuurlijk al even onwetend zijn over bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Enfin, de reactie was dan ook snel geschreven, maar helaas: de Trouw (waarnaar die was gemaild) wilde er niets mee doen. Gelukkig echter is er altijd nog de website opiniestukken.nl en die wilde wel, dus, zodoende, hij staat er. Mocht u hem willen lezen, dat kan hier of hier. Veel leesplezier!! (05-11-2015)

Vast stukje op Archeologie Online
Vorige maand stond deel I van mijn artikel over farao Seti (zie hier) in Archeologie Magazine en over een paar weken ligt deel II alweer in de winkel. In de tussentijd echter (het heden, zeg maar) staat het qua ontwikkelingetjes niet stil, want, geen grapje, ik mag voor Archeologie Online (de website van het blad) elke maand een stukje over het oude Egypte schrijven!! Vandaag, 22 oktober, is de eerste "aflevering" verschenen en mocht u geïnteresseerd zijn (het gaat over Toetanchamon en zijn oma), hier kunt u het lezen (met hier een back-upje). Goed hè!! (22-10-2015)

Nét niet gered
Onlangs verscheen de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. De vorige editie (2005) bevatte een klein foutje (zie hier) en ik heb Van Dale daar een jaar of wat geleden over gemaild. Hun reactie daarop was positief, "uw suggesties heb ik [...] verwerkt", dus even leek het erop dat ik gewoon een correctie in de Dikke Van Dale (hét woordenboek!!) op m'n naam kon gaan zetten, maar helaas: de term in kwestie is een van de woorden die de nieuwe uitgave niet hebben gehaald (zie hier) en daarmee heeft mijn correctie het nét niet gered. Máár, het scheelde weinig. (20-10-2015)

EEN DRIEDUBBEL SUCCES!!
Vandaag, vrijdag de 11e september, viel de nieuwe Archeologie Magazine hier op de deurmat. Zoals aangekondigd mét mijn stuk over Seti (de vader van Ramses de Grote) en opzich is dat natuurlijk al geweldig genoeg, maar, om het allemaal nog mooier te maken, het stuk is ook nog eens zo goed als ongewijzigd geplaatst én, de kers op de taart, Seti staat pontificaal op de cover!!! Alle reden, lijkt me, om deze maand een Archeologie Magazine te kopen, maar mocht dat niet lukken, dan is er altijd nog deze back-up. Veel leesplezier!! (11-09-2015)

Euro-opinie in de Trouw geplaatst
Vorige week heb ik een opiniestuk geschreven over Europa, de EU en het referendum dat GeenStijl en Burgercomité-EU hopen los te krijgen (allemaal even tekenen, hier kan dat makkelijk en snel!!) en dezelfde dag heb ik het richting Trouw gestuurd ("een leuk verhaal, we willen het graag een dezer dagen plaatsen", zo werd me reeds direct door hen gemaild). Gister, 24 augustus, kreeg ik hun verlossende woord, "zonder tegenbericht staat uw opiniestuk morgen op de opiniepagina van Trouw. Nogmaals dank voor uw bijdrage aan het debat" (goeie service, overigens!!), en vandaag stond het stuk dan ook in de krant. Yes!! (25-08-2015)

Een flinke teleurstelling
Het leek zo'n vondst, dat gieten van vragen in raadsvragen, en het leek zo positief, toen ze vervolgens ook echt officieel werden gesteld, maar helaas: de antwoorden, vier augustus online gekomen en hier terug te vinden, laten, op z'n zachtst gezegd, nogal te wensen over. De Gemeente heeft mevrouw Quasten in een besloten gesprek de antwoorden gegeven en tegenover de stad volstaan ze met een plichtmatig en halfbakken samenvattinkje. "Voor het totale gebied van het hertenkamp is een nieuw ontwerp gemaakt", zo staat er, maar dat ontwerp blijft strikt geheim. De Gemeente stelt "voor de nieuwbouw een maximumbijdrage van € 50.000,-- [...] beschikbaar", zo lezen we, maar waar de resterende centen vandaan moeten komen (er is zeker twee ton nodig), dat wordt verder niet gemeld. "Er is in korte tijd al veel werk verzet", aldus besluit de brief, maar wát er dan precies voor werk is verzet, dat wordt niet genoemd. Jammer, wat mij betreft. Een gemiste kans om schoon open schip te maken en te voorkomen dat het hertenkamp verwordt tot speeltje van een klein groepje bureaumensen. Doodzonde. (07-08-2015)

"ZIE WAT STAAT DAAR"
    Zie wat staat daar kind'ren, zie wat staat daar kind'ren,
    zie wat staat daar in dat magazine.
    't is een preview zeker, op een tweeluik zeker,
    ja, ik ben nu toch best wel benieuwd.
    Een Setistuk, een Setistuk,
    straks in september, wat een geluk,
    en al dat geschreven door mij, jaja, door mij - echt waar!

    (melodie: Hoor Wie Klopt Daar Kind'ren (Sinterklaarliedje))
-
Excuses voor bovenstaand gebbetje, maar het is dan ook wel heel, heel, heel erg leuk nieuws. Reeds in de zomer van 2013 schreef ik een groot artikel over de Egyptische farao Seti I, vader van Ramses de Grote, maar toen het eenmaal af was, wilde geen enkel tijdschrift er iets mee doen. Ik had de tekst voorgelegd aan twee egyptologen (professor Maarten Raven, sinds jaar en dag verbonden aan het Leidse Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit van Leiden, noemde het, in antwoord op een mail van mij, "leuk en vlot geschreven" en "goed gedocumenteerd"), maar helaas mocht dat niet baten. Tenminste, tót september vorig jaar, want na een aantal mails over en weer naar Archeologie Magazine bleken zij wél geïnteresseerd. Ze wilden er naar kijken, namen er de tijd voor en besloten uiteindelijk om het stuk... te plaatsen!!! Het wordt in twee delen gepubliceerd (in september deel 1 en in november deel 2) en deze maand (juli) staat er een klein aankondigingetje in de rubriek 'volgend nummer' (zie hier). Ik ben er onwijs blij mee en Archeologie Magazine verdient, voor het mij bieden van deze mogelijkheid en voor hun uitmuntende service, een heel, heel dikke pluim. Nog twee maandjes geduld en dan is het zover; de "gewone" boekhandel heeft 'm meestal niet, maar via internet is Archeologie Magazine heel gemakkelijk los te bekomen (wel doen hè). Yes!!!! (10-07-2015)


Niet linksom?? Dan rechtsom!!
Ruim een maand geleden vroeg ik de gemeente, per mail, naar de stand van zaken rondom het hertenkamp. Meer dan "inhoudelijk kan ik je er niets over vertellen" kreeg ik niet als antwoord, ook een twitterbericht naar de gemeente haalde weinig uit en Leekerweide en co. zijn vooralsnog eveneens niet erg open, zo staat er bijvoorbeeld nauwelijks iets op de website, en dus besloot ik het over een heel andere boeg te gooien. Ik heb een lijst vol heel politiek geformuleerde vragen opgesteld, deze naar een lid van de Gemeenteraad getwitterd en, waarempel, het lukte. Hetgeen ik op hoopte (dat ze officieel als raadsvragen zouden worden aangemeld (op officiële raadsvragen zijn burgemeester en wethouders wettelijk verplicht te antwoorden)) is gebeurd, want raadslid mevr. Stella Quasten heeft ze inmiddels officieel ingediend (waarvoor bij deze nogmaals heel hartelijk dank!!). Het is niet erg gebruikelijk, deze omweg, en ik moet zeggen dat het ook best wel trots stemt. Men dacht mij kennelijk te kunnen negeren, maar ik laat het er, met alle jaren dat ik al bij het hertenkamp en haar dieren betrokken ben, echt niet zomaar bij zitten. De plek is te mooi en te bijzonder om zomaar te laten varen en een vinger aan de pols lijkt me dan ook niet meer dan billijk. Maargoed, nu is het vooral afwachten op de antwoorden, want uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is het hertenkamp. (09-07-2015)

Zomerse Zwarte Pietenbrief in de NRC
Hoogzomer, hitterecord na hitterecord sneuvelt, maar in Amsterdam vonden een paar simpele zielen het afgelopen woensdag, 1 juli, nodig om massaal aangifte te doen tegen Zwarte Piet. Over die waanzin heb ik een kort ingezonden briefje geschreven en naar het NRC-Handelsblad gemaild en waarempel, hij werd vandaag, de 3e juli, geplaatst. Mocht u 'm gemist hebben, de brief is hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (03-07-2015)

Doutzen kan haar biezen pakken
Wie topmodel zegt, zegt Doutzen Kroes. Tenminste, nóg wel, want vandaag was op TV-Noordholland een rijzende blonde ster aan het modellenfirmament te zien. De Vogue en Cosmopolitan hebben naar verluid al interesse getoond, dus nog even en mevrouw Kroes kan, ten faveure van haar opvolgster, de biezen pakken. Het tv-item in kwestie is terug te bekijken via deze link (met hier een provisorisch back-upje) en mocht u zich afvragen hoe het modellenmeisje in kwestie heet; haar naam is Lami de lama en ze woont op het hertenkamp te Enkhuizen. (18-06-2015)

Emoes in de krant!!
Vandaag, vrijdag de 12e juni, stonden Sydney en Darwin, de emoes van het Enkhuizer hertenkamp, naar aanleiding van hun vorige week genoten "tuinslangdouche" in het Noordhollands Dagblad. Mocht u het stukje gemist hebben, dan kunt u het hier terugvinden. Veel leesplezier!! (12-06-2015)

Ingezonden brief in tijdschrift Onze Taal
Een paar maanden terug stond er iets over het Egyptische hiërogliefenschrift in maandblad Onze Taal en over dat stukje heb ik een ingezonden brief naar hen geschreven. April of mei ging niet meer lukken, maar deze maand, juni 2015, wel. Hij staat erin en anders dan bij kranten, die op eigen initiatief graag snoeien in aangeleverde stukjes, heeft O.T. de hen gewenste redigaties mij keurig per mail voorgelegd én, gratis, een bewijsnummer van het blad opgestuurd. Topservice!! (02-06-2015)

Kiesdrempelbrief geplaatst in de NRC
Eergisteren, tussen het knuffelen van een emoe en het sturen van een mailtje door, in slechts enkele minuten op een kladpapiertje gekrabbeld en vandaag, de 28e mei, geplaatst in het NRC-Handelsblad: een ingezonden brief, van mij, over het VVD-voorstel met betrekking tot de kiesdrempel. Mocht u 'm gemist hebben, de brief is hier terug te vinden. Veel leesplezier!! (28-05-2015)

Reigerfoto in de krant
Het is weer eens wat anders. Een keertje geen lama of hertje in de krant, maar een drietal blauwe reigers. Om precies te zijn betreft het een foto van twee hongerige puberkuikens en een van hun ouders, op het nest, en is de krant in kwestie, het is een zondagskrantje, de West-Friesland op Zondag. Mocht u hem gemist hebben, dan kunt u het stukje hier terugvinden. (25-05-2015)

Dubbelleuk lama-nieuws!!!
Gisteren, maandag 18 mei, mochten de lama's (alsmede de herten en schapen) van het Enkhuizer hertenkamp, na maanden op het kleine winterzand, eindelijk weer de grote groene weide op en vandaag, dinsdag de 19e, staan ze in het Noordhollands Dagblad én op de voorpagina van het lokale Drommetje. U kunt de stukken hier en hier terugvinden en hier een kort itempje (van RTV-NH) over de lama's en herten beluisteren. Eindelijk lente!!! (19-05-2015)

Kuiken in de krant
Na afgelopen woensdag een groot stuk tekst in de Trouw over, onder andere, mijn lama's, was het afgelopen vrijdag de beurt aan een kuikentje. Niet in de Trouw, maar in het Noordhollands Dagblad en niet in de vorm van een opiniestuk, maar als leuk nieuwsberichtje, maar hoe dan ook: hij (of zij) staat erin!! Voor wie het stukje gemist heeft, op de pagina mediaknipsels op deze website kunt u het gratis en voor niets terugvinden. (5-4-2015)

Mijn lieve lama's in de Trouw!!!!
Onlangs heb ik een opiniestuk geschreven over de zogeheten "positieflijst" (lijst met welke diersoorten je mag houden) en het standpunt van de Dierenpartij over het al of niet mogen houden van lama's. Daags na het schrijven van dat stuk heb ik hem naar de Trouw gemaild en vandaag, 1 april (geen grap), stond ie op de opiniepagina van die krant. De meegemailde foto is helaas niet geplaatst en er is (zoals bij kranten gebruikelijk) weer het een en ander ingekort, maargoed, de namen van al mijn vijf lamaschatten staan pontificaal in een lándelijke krant en, ook niet onbelangrijk, een stuk in een groot dagblad wordt beter gelezen dan een column op nandadenandoe.nl. Mocht u het stuk gemist hebben, u kunt hem hier terugvinden. Veel leesplezier!! (01-04-2015)

'Toet' geplaatst op opiniestukken.nl
Een maand geleden leidde stom gedrag in het Egyptisch Museum Caïro tot schade aan het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon en naar aanleiding daarvan heb ik een stuk geschreven over Egyptes omgang met haar befaamde erfgoed. Vandaag, de 23e februari, werd het op opiniestukken.nl geplaatst en mocht u het willen lezen, dat kan hier of hier. Veel leesplezier!! (23-02-2015)

Een voorsprong van 2683 dagen...
Nieuwe bezems vegen schoon, zeggen ze, maar wat er nu gebeurt doet eerder denken aan aan het spreekwoord over dat kind dat met badwater en al wordt weggegooid. Waar dit over gaat? Over het Enkhuizer hertenkamp. Na alle gedoe van vorig jaar leek de boel december jl. namelijk eindelijk gered, maar vooralsnog lijkt het erop dat die redding vooral een soort van pyrrusoverwinning is. Eerst werden de begeleiders eruit gegooid, inmiddels zijn de paarden aan de beurt en als we wmoburoflo.nl mogen geloven (een van de vier partijen die de hele toko heeft overgenomen) staat ons ook nog eens "een nieuwe naam voor het hertenkamp" te wachten. Er schijnt een "werkgroep" druk bezig te zijn met allerhande plannen rondom het hertenkamp, maar wat die dames en heren dan precies bespreken is me niet bekend, want alle theoretische beloftes daargelaten word ik er in de praktijk volledig buiten gehouden. Ik werk er inmiddels 7,5 jaar (ik heb het nog eens nagekeken en mijn eerste werkdag daar was 28-08-2007) en heb sindsdien het nodige aan kennis, ervaring en betrokkenheid opgebouwd, maar ben desondanks blijkbaar weinig meer dan een simpele strontschepper. Degenen die bepalen wat er gaat gebeuren en die serieus worden genomen echter weten amper wat een lama ís en werken er nauwelijks een maand (geteld in dagen werken zij er 41, terwijl ik er al 2724 op de teller heb staan (een voorsprong van 2683 dagen...)), maar dat zegt kennelijk helemaal niets. Het gaat niet om wat je kan, maar om wie je bent en als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je met geen mogelijkheid een kwartje. Het klinkt allemaal prachtig, democratie en gelijkheid, maar in de praktijk valt er bar weinig van te merken. Op macro- én op microniveau. (10-02-2015)

Geen 13, maar 14
Tot gisteren ging ik er nog vanuit dat in 2014 niet minder dan 13 stukjes van mij het tot publicatie hebben weten te schoppen, maar geloof het of niet: het blijken er 14 te zijn!! Tijdens wat googlen gister namelijk vond ik een stuk over Egypte in de Trouw - eentje dat ik hen wel had toegestuurd, maar waarvan ik nooit bericht heb gehad dat het zou worden geplaatst. Enfin, dat is destijds dus wel dégelijk gebeurd (om precies te zijn op 11 juli). Mocht u het, net als ik, hebben gemist, dan kunt u het hier terugvinden. Niet bovenaan, want de stukjes staan op chronologische volgorde, maar ergens halverwege. Veel leesplezier!! (16-01-2015)

Een onverwacht beginnetje
Afgelopen maandag leek het erop dat schrijfjaar 2015 nog even in de startblokken moest blijven staan, want over mijn naar de NRC gemailde religiebrief kreeg ik als antwoord "dat we deze niet zullen plaatsen". Jammer, want het had leuk geweest als ie het wél tot de krant had geschopt, maargoed, volgende keer beter. Tenminste, daar léék het dus even op, want een dag later, 13 januari, kwam me ineens een twitterbericht onder ogen over, jawel, mijn brief!! Hij bleek namelijk doodleuk wel dégelijk in de krant te staan, dus hoewel ik er eigenlijk al niet meer vanuit ging, is schrijfjaar 2015 uiteindelijk tóch begonnen met mijn briefje over religie. De manier waarop het is gelopen en het feit dat ik er niet over ben bericht verdienen geen schoonheidsprijs, maargoed, de brief staat in de krant (het belangrijkste!!) en mocht u hem, net als ik haha, gemist hebben: hier kunt u hem, zoals altijd, rustig teruglezen. Veel leesplezier!! (14-01-2015)

Iemand moet het doen...
Alle gedoe rondom het Enkhuizer hertenkamp, het afgelopen jaar, zorgde zo nu en dan voor flink wat reuring. Er waren uitingen van zorg en medeleven, een heuse 'Red-het-Hertenkamp'-faceboek en er waren de posters. De stad hiervoor bedanken door middel van een kerstkaartje in de krant had wel zo chique geweest van de Gemeente en Philadelphia (tegenwoordig Leekerweide), na alle onduidelijkheid en onzekerheid, maargoed, op dat idee is nooit iemand gekomen (in communicatie/pr blinkt men aan de top niet echt uit, laten we het zo zeggen). Gelukkig is er altijd nog de werkvloer (lees: ondergetekende), dus zodoende werd Enkhuizen vandaag tóch bedankt!! In de vorm van een tweetal kerstkaarten (eentje met Lami de lama en eentje met Elvis de hertenbok) stond er vandaag, de 19e december, een berichtje in het Noordhollands Dagblad en dat "anonieme medewerker" stond er niet zonder reden, want mijn naam heeft intussen genoeg in de krant gestaan (haha) en het gaat uiteindelijk natuurlijk niet om mij. Enfin, mocht u het stukje gemist hebben, u kunt hem hier terugvinden. Veel lees- en kijkplezier en, ook namens mij persoonlijk, heel fijne feestdagen gewenst!!! (19-12-2014)

En dat is dertien!!!
In het nieuwsbericht hieronder schreef ik nog dat in 2014 niet minder dan 12 schrijfsels van me het tot publicatie hebben weten te schoppen, maar vandaag, zaterdag de 13e december 2014, is daar stuk nummer 13 bijkomen. Om precies te zijn is het er eentje over de verpannenkoekenmelisering in de zorg en stond ie in het Noordhollands Dagblad (trouwe nandadenandoe.nl-bezoekers zullen het stuk daarentegen al wel kennen, want een paar weken terug heb ik hem hier reeds gepubliceerd) en mocht u 'm gemist hebben, u kunt hem hier terugvinden. Veel leesplezier en let maar niet op de foto, want daar wordt niemand vrolijk van haha. (13-12-2014)

Een boekenkers op de schrijftaart!!
Waar het in 2013 bij slechts 3 ingezonden Metro-brieven bleef wisten in 2014 maar liefst 12 schrijfsels van mij het tot publicatie te schoppen en dit jaar ging dat verder dan de Metro alleen. Het treinkrantje zat er weliswaar opnieuw driemaal tussen, maar ook waren daar deze keer onder andere de Trouw en het NRC. In die laatste zijn 3 ingezonden brieven van me geplaatst (helaas wel alledrie de keren flink (té flink) ingekort) en dat is opzich al leuk, maar het is allemaal nog een tandje leuker geworden, want de NRC heeft, ik citeer, "de meest opvallende, grappige en boze brieven uit NRC in 2014" gebundeld en in die bundel zijn ook 2 van mijn 3 brieven opgenomen!!! Zowel mijn religiestukje als mijn kunst- en mediastukje staan erin en dat succesje aan het einde van dit succesvolle schrijfjaar is een prachtigmooie kers op een heerlijke schrijftaart. NRC, bedankt!!! (07-12-2014)

HERTENKAMP LIJKT GERED
Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is en eerst zien, dan geloven, maar het Enkhuizer hertenkamp lijkt gered. Niet minder dan vier (!) zorginstellingen nemen de toko over van Philadelphia en daarmee komt er voorlopig een einde aan flink wat onzekerheid en spanning. Het is nog even afwachten hoe de overgang gaat verlopen en of alles ook écht kan blijven zoals het nu is (behalve de gebouwen dan, want daaraan moet, zoals bekend, het nodige gebeuren), maar vooralsnog is deze Sinterklaasavond er eentje om best blij mee te zijn. (05-12-2014)

Opnieuw een wrang succes
Vandaag, 26 november, staat er een ingezonden brief van mij in het NRC-Handelsblad over de vogelgriep. Opzich is dat leuk, uiteraard, maar jammer is wel dat de NRC-redactie het stukje flink heeft gekortwiekt (om in vogeltermen te blijven). Iets dat een maand geleden, toen met een brief over de Publieke Omroep, ook al gebeurde en waar kranten sowieso massaal een handje van lijken te hebben en hoewel ik heel goed begrijp dat de ruimte beperkt is en men niet altijd alles integraal kan plaatsen vind ik het ergens gewoon getuigen van arrogantie. Het is niet respectvol naar degene die zijn best doet op een mooie brief of mooi stuk en neemt het risico met zich mee dat dingen anders overkomen dan ze eigenlijk waren bedoeld en opgetekend. Iets dat een krant (en zeker als deze zichzelf als 'kwaliteitscourant' afficheert) niet zou moeten willen. Maargoed, op deze plek op mijn website kunt u beide versies, het origineel én de gekortwiekte NRC-variant, allebei terugvinden. Veel leesplezier!! (26-11-2014)

Stuk geplaatst op opiniestukken.nl
Kranten wilden er niks mee, tijdschriften reageerden nauwelijks tot niet, maar gelukkig deed de website opiniestukken.nl minder moeilijk. Een stuk van mij, over 'egyptologische slip of the tongues', is daar gisteren geplaatst en mocht u het stuk willen lezen, dat kan hier of hier. Veel leesplezier!! (18-11-2014)

Een succesje met een wrange smaak
Dinsdag de 14e oktober heb ik een opiniestuk over de Publieke Omroep geschreven en naar het NRC-Handelsblad gemaild. Een paar dagen later werd me, als antwoord, geschreven dat ze het een "mooi stukje" vonden en het, met bijgevoegd de mededeling "mogelijk korten we het wel iets in", wellicht zouden gaan plaatsen. Dat plaatsen is vandaag, dinsdag de 21e, gebeurd, maar met dat "iets inkorten" is de NRC, om het zacht uit te drukken, een tikkie royaler omgegaan dan gedacht en gehoopt. Het verschil tussen mijn origineel en de brief zoals ie vandaag in de NRC stond is overduidelijk en dat is jammer, maargoed, hoe wrang ook, dit is toch weer een klein schrijfsuccesje. (21-10-2014)

Opnieuw in de Trouw!!!!
Gisteren, zaterdag 27 september 2014, stond er voor de tweede keer een opiniestuk van mij in de Trouw. Deze keer zonder foto van Bontje, maar mét Albert Heijn en hun idyllische plaatje van de landbouw als onderwerp. In hun mail naar mij schreef de Trouw "aardig discussie-onderwerp dat we graag plaatsen als tegenwicht voor de zwaardere stukken dezer dagen" en mocht u 'm gemist hebben, u kunt hem hier teruglezen. Veel leesplezier!!! (28-09-2014)

'Geef mij maar de stoomboot...'
Vandaag, Prinsjesdag 16 september 2014, stond er opnieuw een ingezonden brief van mij in de Metro. Onderwerp deze keer was het wél aanpassen van onze aloude Sinterklaasliedjes en het daarentegen níét aanpassen van Bijbel en Koran en mocht u 'm gemist hebben, u kunt de brief hier teruglezen. (16-09-2014)

Bokkenpruik in bloei
Opnieuw een hertenkampstukje in het Noordhollands Dagblad vandaag. Het gewei van hertenbok Elvis namelijk (zijn "bokkenpruik", dus) bloedde afgelopen week wat ("in bloei", zogezegd) en daarover stond dus iets in de krant. Voor het hoe en waarom aangaande dat bloeden is daar het stukje zelf en voor datzelfde stukje zelf is daar het onderdeeltje mediaknipsels op deze website. Veel lees- en kijkplezier!! (05-09-2014)

Opiniestuk in het NHD
Vraag me niet hoe het kan, maar vandaag, de 1e september, heeft er een groot opiniestuk van mij in het Noordhollands Dagblad gestaan!! Onderwerp was de zorg, het hertenkamp hier en de bizarre kloof tussen de boven- en onderkant van de maatschappelijke piramide (wat klinkt dat chique...) en u kunt het stuk hier teruglezen. (01-09-2014)

ISIS versus Isis
Vandaag, donderdag de 14e augustus 2014, stond er een ingezonden brief van mij in de Metro. Onderwerp dit keer was ISIS. ISIS én Isis, want die heden ten dage zo beruchte ISIS heeft een naamgenote die zo'n beetje honderdtachtig graden verschilt van de kalifaatvariant. De brief kunt u hier teruglezen, maar let op: de Metro heeft hem wel enigszins ingekort. Wilt u de héle brief lezen, met de weggelaten stukjes vet en onderstreept, dan kunt u hier terecht. Veel leesplezier!! (14-08-2014)

Opiniestuk geplaatst in Trouw
Dinsdag de 29e juli kregen Bontje en haar mede-dwerggeiten, op last van een vogel van de Voedsel- en Warenautoriteit, oormerken in hun oren geprikt en daags daarna heb ik daarover een opiniestuk geschreven en naar zowel de NRC als de Trouw gemaild. In hun antwoorden, afgelopen maandag, gaf de NRC aan het stuk niet te willen plaatsen, maar ze sloten hun mail wel af met "vriendelijke groet en, ondanks de afwijzing, waardering voor uw verhaal". Trouw echter had meer in petto, want afgelopen vrijdag heeft mijn oormerkenopinie daar reeds in de krant gestaan!! Een exemplaar van die krant bemachtigen ergens hier in de winkels lukte me helaas niet meer, maar achteraf bleek dat ook niet nodig, want Trouw heeft me, gratis en voor niets, drie vrijdagkranten opgestuurd!! Topservice, wat mij betreft, en mocht u het stuk na willen lezen, hier kunt u hem vinden. En wat het fotootje onderaan het opiniestuk betreft, dat is een waar unicum pur sang, want Bontje is hiermee het eerste hertenkampdier in een landelijke krant. Goed hè!! (06-08-2014)

Een schrale troost
Vandaag geplaatst op opiniestukken.nl: een artikel van mij over Egypte en wat er momenteel aan plundergeweld plaatsvindt aldaar. Ik had de column een paar weken terug naar de NRC gemaild, die zagen er (net als de Volkskrant, overigens) niets in en ook de Trouw had uiteindelijk geen interesse. Het begin vonden ze te grievend en de lengte te lang, dus daarop zonden ze mij een ingekorte en gewijzigde versie toe. Ik kon me daar niet in vinden en heb een ándere tweede versie geschreven, maar ook daar ging de Trouw niet in mee. Ik heb daarop laten weten er dan maar geheel van af te zien, dus helaas einde verhaal, maar onlang heb ik toch nóg eens een poging gewaagd. Ik heb een dérde versie geschreven en die naar zowel de NRC als de Trouw gemaild, maar daar heb ik überhaupt nooit meer een antwoord op gekregen. Hoe dan ook, gisteren heb ik 'm geüpload op opiniestukken.nl en gelukkig, dáár is ie dus wél geplaatst. Een krant had leuker geweest (en veel meer mensen bereikt), maar dat is kennelijk onmogelijk, dus dan moeten we maar genoegen nemen met de schrale troost van een website. U kunt hem hier teruglezen. Veel leesplezier!!! (08-07-2014)

Hertje in de krant
Onlangs is er een hertenkalfje geboren op het hertenkamp en vandaag stond datzelfde hertje in de krant! Samen met zijn (of haar) moeder en drentelend achter de grafsteen van Nanda de nandoe langs. Tezamen met, in hetzelfde stukje, de mededeling dat er een "goed gesprek" gaande is over het voortbestaan van het hertenkamp een mooi lichtje in de onzekere duisternis en mocht u de krant gemist hebben, hier kunt u het knipseltje nog eens rustig teruglezen. (24-06-2014)

Hertenkampcrisis ettert voort
Eigenlijk is het nog best een prestatie. Over zoiets simpels als het voortbestaan van een kinderboerderij (want vergeleken met issues als de economie, Syrië of het klimaat zou dit toch niet zo heel erg moeilijk moeten zijn; zou je zo zeggen) zo ongekend veel onduidelijkheid creëren. Terwijl geld echt het probleem niet is (Philadelphia bulkt van de centen en ook andere grote zorginstellingen zitten ongetwijfeld royaal in hun slappe was) wordt er een heel gemeen spelletje gespeeld met het hertenkamp en tegelijkertijd wordt de situatie met de dag beschamender. Gisteren vertelde een of andere Philadelphia-woordvoerder in de krant nog dat het "over en uit" was voor de cliënten, maar vandaag ineens geeft diezelfde madam toe dat ze "een verkeerde verklaring heeft afgelegd". Lekker dan. Een hele hoop mensen in de stress en onduidelijkheid storten en de hele toestand daarmee nog erger maken dan ie allang al was. Het wordt tijd dat Philadelphia zélf onder begeleiding wordt gesteld. (15-05-2014)

Opnieuw een brief in de Metro!!
Vandaag, woensdag 16 april 2014, heeft er, voor de vijfde keer alweer!!, een ingezonden brief van mij in de Metro gestaan. Na twee keer de lama, Zwarte Piet en de vrouw in het oude en nieuwe Egypte was deze keer De Wereld Draait Door aan de beurt en mocht u hem gemist hebben, hier kunt u hem nalezen. (16-04-2014)

HERTENKAMP IN ZWAAR WEER
Een klein half jaar geleden stond er een groot artikel in het Noordhollands Dagblad over het voortbestaan van het Enkhuizer hertenkamp (hier terug te lezen) en het onderlinge gekissebis tussen de gemeente en Stichting Philadelphia dat verantwoordelijk is voor alle zorgen omtrent datzelfde voortbestaan. In de tussenliggende maanden is het muisstil geweest rondom dit alles, maar vorige week zaterdag (de 8e maart) stond er opnieuw groot nieuws in het NHD en ditmaal was dat grote nieuws nog een slag apocalyptischer van aard. Philadelphia namelijk "stopt per 1 januari 2015 met het beheer van de hertenkamp" en dientengevolge is het nu "volstrekt onduidelijk wat er [...] gaat gebeuren". Het artikel in kwestie (bestaande uit een eerste, tweede en derde stukje) werd opgeleukt met een archieffoto en op diezelfde archieffoto stond, ergens op de achtergrond, Nanda de nandoe. In een van haar TV-Krantcolumns schreef zij ooit dat ze alle gebakkelei rondom haar zo dierbare hertenkamp behoorlijk zat was en hoopte dat er snel daadkracht voor in de plaats zou komen. Daadkracht waarmee de boel ooit nog eens zou kunnen "uitgroeien tot een mini-dierenparkje van internationale allure", maar dat lijkt nu dus verder weg dan ooit. Nanda hoopte op iets moois, maar de hooggeplaatste verantwoordelijken maken er in plaats daarvan een puinhoop van; letterlijk en figuurlijk. Ze moesten zich diep, diep schamen. (14-03-2014)

Reactie op NRC-stukje
Een kleine maand geleden (18 februari) stond er een ingezonden stukje van mij in het NRC-Handelsblad en dat was in wezen al bijzonder genoeg, maar enkele dagen erna kreeg ik een mail van diezelfde NRC (hun service kortom is beter dan die van verreweg de meeste media) en werd ik erop geattendeerd dat er zaterdag de 22e een reactie op mijn stukje in de krant zou staan. Nog bijzonderder!! Echt begrepen heeft de schrijver de strekking van mijn brief niet, want het ging mij om de definitie van het begrip religie en niet om wél een hoofddoek of juist géén hoofddoek, maargoed, mocht u de reactie gemist hebben; hier kunt u hem teruglezen. (14-03-2014)

Eindelijk gelukt!!!
Reeds meerdere keren heb ik geprobeerd een column van me in een landelijke krant geplaatst te krijgen en al die keren liep dat uit op een mislukking (als een krant in een mail liet weten niet geïnteresseerd te zijn was dat al heel wat, want meestal hoorde ik gewoon helemaal niks), maar vandaag is het me eindelijk gelukt. Een column van mij, over de definitie van het begrip 'religie' en wie daar dan over gaat, heeft, eerlijk waar, in de NRC gestaan. De boel is weliswaar flink geredigeerd en fors ingekort (het origineel kunt u hier lezen), maar hoe enorm jammer dat ook is, iets is nog altijd beter dan niets. Een andere krant had hem vorige week, geheel conform de traditie, nog afgewezen, dus ik ging er eigenlijk al niet meer vanuit, maar gisteren kreeg ik een mail van een NRC-redactrice en was het nieuws voor de verandering eens een keertje pósitief in plaats van negatief. Ze vond mijn inzending "erg leuk" (niet zomaar gewoon alleen leuk, dus) en liet weten dat haar krant "voornemens" was hem vandaag te plaatsen. Iets dat, ik ben meteen vanmiddag naar de Primera gegaan, uiteindelijk inderdaad is gebeurd!!! (18-02-2014)

Ingezonden brief in de Onze Taal
Wie het over het schrift van de oude Egyptenaren heeft zegt automatisch "hiërogliefen", maar wat veel mensen niet weten is dat de taal van de farao's niet in één, maar in wel dríé schriften werd geschreven. Naast de overbekende hiërogliefen zijn dat het hiëratische schrift (een vereenvoudigde vorm van de extreem ingewikkelde hiërogliefen) en het demotische schrift (een nóg vereenvoudigder vorm) en over die laatste staat deze maand een ingezonden brief van mij in het tijdschrift Onze Taal. De service eromheen was trouwens ronduit super, want de kleine redigaties die ze in het stukje aanbrachten legden ze mij per mail nog eens voor en ik kreeg zelfs gratis en voor niets een heus "auteursexemplaar" van het blad toegestuurd. Hoe dan ook, u kunt mijn stukje hier nalezen - niet in het Demotisch, maar gewoon in het Nederlands! (18-02-2014)

Van bakermat tot afvoerputje
Vandaag, 14 november 2013, staat er opnieuw een ingezonden brief van mij in de Metro. Deze keer met als onderwerp de vrouw in het oude versus het huidige Egypte en mocht u 'm gemist hebben; hier kunt u hem nalezen. (14-11-2013)

Ingezonden brief in de Metro
Naar aanleiding van de volslagen overbodige discussie omtrent Zwarte Piet, die momenteel heviger dan ooit door ons kikkerlandje waart, heb ik een ingezonden brief geschreven en naar de Metro gemaild en gisteren, woensdag 23 oktober, stond ie in de krant! Mocht u hem gemist hebben, hier kunt u hem nalezen. (24-10-2013)

Wat had ze gelijk...
Het Enkhuizer hertenkamp wordt, zo viel zaterdag in het Noordhollands Dagblad te lezen, in haar voortbestaan bedreigd door onderling gekissebis tussen de gemeente en stichting Philadelphia en dat is natuurlijk geen leuk nieuws. Hoewel, nieuws; nieuws is het eigenlijk sowieso niet, want wie op zondag 10 oktober 2010 (een kleine drie jaar geleden dus) goed naar de Enkhuizer TV-Krant heeft gekeken had daar, in de column van wijlen La Nanda, kunnen lezen dat stichting Philadelphia en de gemeente Enkhuizen "al jarenlang bakkeleien [...] over de vraag wie er nou eigenlijk (financieel) verantwoordelijk is voor de broodnodige renovatie" en dát het broodnodig is kon de verendiva ons ook reeds vertellen, want, zo zei ze, het hertenkamp "[lijkt] bijna letterlijk [...] te schreeuwen om een verbouwing". Wat had ze gelijk... (17-09-2013)

'Verbodsvoorstel lama's klinkklare kul'
Een klein jaar nadat ik een ingezonden brief in de Metro heb weten te krijgen waarin ik betoogde dat het met het spuuggedrag van de lama gigantisch meevalt is het me vandaag opnieuw gelukt om door middel van een ingezonden brief in 's lands grootste treinkrant de lama te verdedigen. De dierenpartij namelijk wil het houden van lama's verbieden en ja, dat kan natuurlijk niet hè. Voor de brief, klik hier. (03-07-2013)

Mummieboek gewonnen!
Deze zomer verloot het Leidse Rijksmuseum van Oudheden elke maand tien exemplaren van het boek 'Egyptian mummies' (een radiologische atlas van hun complete mummiecollectie) en een week of wat geleden kreeg ik bericht dat ik deze maand een van de winnaars ben. Erg leuk!! (27-06-2013)

Nog lang niet vergeten
Op de website van het Amsterdamse Rijksmuseum staan van al hun kunstwerken hoge kwaliteit foto's. Foto's en bijbehorend wat informatie. Ook de Egyptische oudheid is er, in de vorm van oude prenten en zwartwit foto's uit de negentiende eeuw, aanwezig, maar wat schetste een week of wat geleden mijn verbazing: onder een foto van de mummie van farao Seti I ("waarlijk een der grootste Egyptische farao's" volgens egyptoloog en Seti-kenner Peter Brand) stond heel oneerbiedig "gemummificeerd lichaam". Geen naam, geen verdere vermelding, geen greintje respect, alleen "gemummificeerd lichaam". Ik heb het Rijks daarop meteen gemaild en gemeld dat het wel zo fijn zou zijn voor Seti indien zijn naam er wél bij zou komen te staan en afgelopen week was daar ineens (ik was er eigenlijk al niet meer vanuit gegaan) een antwoord: mijn alertheid werd bedankt en Seti's naam zou alsnog onder zijn foto komen te staan. Iets dat inmiddels is gebeurd, voor de foto's vóór en ná klikt u hier en Seti? Die kan weer rustig verder slapen. Slapen in de wetenschap dat hij, volkomen terecht, nog lang niet is vergeten. (19-05-2013)

In memoriam
Vandaag precies een jaar geleden overleed Nanda. Een momentje om even bij stil te staan en een momentje waarop het hertenkamp haar, nog immer mascotte, gedenkt door middel van een halfstokke vlag. Uitgevoerd in, uiteraard, de Nederlandse driekleur. (01-02-2013)

Foei Jeugdjournaal, foei
Mijn "gewone" columns schrijf ik altijd op maandag en voor de zin-en-onzinstukjes wordt steevast een dag in het weekend gekozen, maar vorige week woensdag kwam ik, al zappend, op het Jeugdjournaal terecht en met wat ik daar zag wilde ik geen dag langer wachten. Ik heb meteen pen en papier gepakt, ben aan het schrijven geslagen en binnen een kwartier of drie stond het op scherm. Een column over het Jeugdjournaal en hun simplificatie van het Syriëconflict. Een krant vinden om hem in geplaatst te krijgen is onmogelijk, maar na wat gegoogle afgelopen zaterdag kwam ik op opiniestukken.com terecht en, waarom ook niet, ik heb de gok gewaagd. Een gok die uiteindelijk goed uitpakte, want hij staat er hoor; mijn Assadcolumn op opiniestukken.com!! (29-10-2012)

Tussenstand: driehonderd!
Afgelopen vrijdag (5 oktober) heb ik zin-en-onzincolumn nummer 38 geschreven (hier te lezen) en samen met 125 Nandacolumns en 137 "echte" columns maakt dat driehonderd. Erg leuk, maar inmiddels ook weer achterhaald, want afgelopen maandag bracht column nummer 138 de teller omhoog naar 301. Die laatste is eergisteren naar vier kranten gestuurd in de hoop ergens te worden geplaatst, maar helaas: nee, nee, nee en nog eens nee. Iets dat voor 302, 303, 304, 305 en ga zo maar door zeker weten niet anders zal klinken. (11-10-2012)

Drainagegaten rondom grafsteen Nanda
Vorige week zijn er rondom het grafmonumentje van Nanda de nandoe negen flinke gaten in de grond geboord en al die gaten zijn vervolgens gevuld met kiezelsteentjes. Alle negen zijn ze tot slot afgedicht met een zogeheten kinderkopje (een soort steen) en dit alles heeft tot doel het vele water dat ook de komende herfst weer ongetwijfeld zal gaan vallen netjes af te voeren. Of het gaat werken is de vraag, maar niet geschoten is altijd mis en zo'n cirkel van ingegraven keien ziet er in ieder geval chique uit.
(28-08-2012)


WEBSITE WEER ONLINE
Exact honderd dagen nadat verendiva Nanda de nandoe het tijdige voor het eeuwige verruilde is nandadenandoe.nl weer online gezet. Gedurende geheel februari, maart en april en de eerste negen dagen van mei stond er alleen een zwart rouwplaatje van Nanda om haar te gedenken, maar inmiddels is de website dus weer terug en daarbij ook nog eens geheel herzien. Bepaalde delen van de 'oude' versie hebben het veld moeten ruimen, er is heel veel nieuws voor in de plaats gekomen en ik wens u dan ook veel leesplezier!
(10-05-2012)


Grafmonument Nanda geplaatst
Exact drie maanden nadat Nanda de nandoe overleed is vandaag haar grafmonument geplaatst. Twee grafstenen met bescheiden inscripties zijn muurvast in de grond verankerd en het zou heel goed kunnen dat ze er over honderd jaar nog altijd staan. Vogels van een dergelijke grootheid verdienen net als mensen een echt eigen plekje en de bloed, zweet en tranen die al het werken aan de steen me letterlijk kostte waren het dan ook meer dan waard. Nanda, we zullen je nooit vergeten!
(01-05-2012)

NANDA STOPT PER DIRECT MET SCHRIJVEN
Afgelopen zondag, 1 januari 2012, heeft Nanda de nandoe besloten om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan haar columncarrière. Hoewel ze al langer rondliep met plannen om ermee te stoppen waren de censuur van haar kerstcolumn en het daarop volgende geklooi met haar nieuwjaarscolumn de directe en definitieve aanleiding. Nanda zal vanaf nu geen pennen en toetsenborden meer aanraken en gaat weer gewoon over tot de orde van de loopvogeldag. Haar mental-coach daarentegen gaat nog wél door met schrijven (behalve een column werkt hij (ik, want dit schrijf ik ook) op het moment aan een heuse roman), maar zolang er geen kranten geïnteresseerd zijn zal hij behalve schrijver ook meteen zijn enige lezer zijn. Wat er met deze website gaat gebeuren is nog onbekend, maar vooralsnog blijft ie gewoon in de lucht. (04-01-2012)

Nanda becommentarieert kerstverhaal
Traditiegetrouw komt Nanda de nandoe op Eerste Kerstdag met een speciale kerstcolumn en dit jaar laat de verendiva haar licht schijnen over het kerstverhaal. Het leven van Josef en Maria komt aan bod, de hedendaagse manier van kerstmis vieren wordt erbij gehaald en tot slot laat Nanda nog even weten wat ze nou eigenlijk zélf gaat eten op die vijfentwintigste december. U kunt haar column komende zondag (25 december) lezen op de Enkhuizer TV-Krant en ook op hun website zal hij worden geplaatst. (21-12-2011)

Website voor het hertenkamp
Hun markante mascotte ging ze een paar maanden voor, maar ook het hertenkamp zelf beschikt sinds dinsdag de 20e december over een eigen website. Voor het laatste nieuws, een korte introductie van hun bewoners, een nieuwsbrievenarchief, informatie over het werken aldaar en nog veel meer kan iedereen daar vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week terecht. (21-12-2011)

Nanda debutitelt in het oud-Egyptisch
Gisteren stond deel drie van Nanda's egyptrilogie op de Enkhuizer TV-Krant. Deel een ("de loopvogel in het oude Egypte") en deel twee ("Ramses en Ramses") gingen nog over het óúde Egypte, deel drie daarentegen was gewijd aan het nieuwe Egypte. Het Egypte van nu waar nog altijd een revolutie woedt. Nanda gaf in haar column een advies aan Egypte (eentje waar ook de rest van de mensheid overigens iets van kan leren) en hoewel het stukje dus aan het héden was gewijd was de titel ("Medoe netjer") heel wat minder van nu. De titel was oud-Egyptisch en dat kan rustig een unicum worden genoemd. Voor zover bekend zijn er namelijk nooit eerder Nederlandse columns verschenen met een oud-Egyptische titel. "Medoe netjer" betekent overigens "woorden van god", met die "god" wordt Thot bedoeld (de schrijver van de Egyptische godenfamilie), met de uitdrukking werd het hiërogliefenschrift aangeduid en hier kan het stukje worden nagelezen. (21-11-2011)

Nanda wil onderkoningin worden
De Raad van State, de belangrijkste adviseur van de Nederlandse regering en de hoogste bestuursrechter van ons land, is op zoek naar een nieuwe vice-voorzitter en de laatste weken is dat groot nieuws in Den Haag. Hoewel politicologen, Den Haagwatchers en andere kenners van de landelijke politiek het er unaniem over eens zijn dat de weinig populaire minister Donner het gaat worden en er tal van aanwijzingen zijn die daar ook op wijzen heeft de overheid tóch een vacature geplaatst. Een vacature waar menigeen dan lacherig over mag doen; loopvogelcolumnist Nanda de nandoe echter greep hem aan om publiekelijk te solliciteren. Ook zij wil vice-voorzitter van de Raad van State worden en zondag 30 oktober stond er dan ook een extra lange sollicitatiecolumn op de Enkhuizer TV-Krant. In die column vergeleek ze Nederland met een dierenbos, constateerde ze dat de Raad van State het beste gedijd met een wijze en onpartijdige uil als vice-voorzitter en eindigde ze met de mededeling dat zij daar meer van wegheeft dan minister Donner, in haar ogen een "sluwe rechtse vos". De vice-voorzitter van de Raad van State wordt vanwege diens macht en invloed ook wel de 'onderkoning van Nederland' genoemd en als men in Den Haag bereid is ook loopvogels een eerlijke kans te geven zou het dus zomaar kunnen dat hertenkampmascotte Nanda de nandoe er binnenkort een imposante functie bijheeft. (30-10-2011)

Nanda twee jaar columniste
Afgelopen dinsdag was het exact twee jaar geleden dat Nanda de nandoe debuteerde op de Enkhuizer TV-Krant. Haar eerste column, getiteld "Even voorstellen", stond toen op de kabelkrant en de diva kenschetste dat als "Een kleine stap voor een nandoe, een grote stap voor het dierenrijk". Anno 2011 zijn we twee jaar verder en wat destijds allemaal met ietwat knullige stukjes en rommelige zinnen begon is inmiddels een stuk geprofessionaliseerd. Zo heeft La Nanda naast het wel en wee op haar hertenkamp inmiddels ook de staat van het gehele Wilhelminaplantsoen, de verkiezingen voor de Eerste Kamer, de hengelsport en de aanslagen van 9-11 onder de loep genomen en zoals het een goed columniste betaamt schuwt ze de scherpte niet: het huidige parkbeleid is een "lappendeken van los planologisch zand", het taalgebruik van de heren en dames in Den Haag getuigt van "arrogante minachting", de hengelsport is "je reinste vissenmishandeling" en elf september 2001 was een "gitzwarte dag". Voor morgen (16 oktober '11) staat een column over lichamelijke kwaaltjes in het dierenrijk gepland en vooralsnog wijst niets erop dat de gevederde diva overweegt te stoppen. (15-10-2011)

Website eindelijk online!
Het domein nandadenandoe.nl heeft maandenlang een anoniem en sluimerend bestaan geleden, maar dát is nu voorbij. De tijdelijke mededeling "nog even geduld..." is vervangen door de verzameling pagina's die u momenteel aan het bezoeken bent en Nanda bereikt vanaf nu in één klap een veel groter publiek. Het boekenproject mag dan mislukt zijn, deze website is niet in diens teloorgang meegesleurd en namens Nanda herself heel veel lees- en kijkplezier gewenst! Oh ja, laat u een berichtje achter in het gastenboek? Alvast bedankt! (04-10-2011)

BOEKENPROJECT DEFINITIEF MISLUKT
Nanda's grote en ambitieuze boekenproject is stilletjes begonnen, nooit echt van de grond gekomen en blijkt nu definitief gestrand. Het hing al een tijdje in de lucht, maar is nu echt officieel. Het uitgeven van Nanda's columns zit er voorlopig niet in, een leuk en ambitieus project valt in Enkhuizen (dezelfde stad die ooit nog bloeide onder een inmiddels overduidelijk teloorgegane VOC-mentaliteit) kennelijk niet te realiseren en de lama's en herten kunnen fluiten naar hun nieuwe dierenhokken. Sponsors vielen met geen mogelijkheid te werven, om de boeken te laten drukken was echter wel degelijk een hoop geld nodig en dus zat er niks anders op dan de strijd te staken. Op dierendag (4 oktober 2011) zal er een themanummer van de hertenkampnieuwsbrief verschijnen en u raadt het al, Nanda staat daarin centraal. Ze zal in vlijmscherpe bewoordingen laten weten niet blij te zijn met de Enkhuizer desinteresse en tevens zal het bestaan van deze website wereldkundig worden gemaakt. Het boekenproject mag dan mislukt zijn, loopvogels hebben al vele evolutionaire stormen overleefd en ook onze Nanda geeft niet meteen op. Ze sluit een tweede poging niet uit, zal sowieso het jaar 2011 volmaken wat columns betreft en heeft geenzins laten blijken over concrete stopplannen te beschikken. (23-09-2011)

Nanda komt met speciale 9-11-column
Op 11 september 2001 werd de wereld opgeschrikt door een onvoorstelbaar gruwelijke terreuraanslag in Amerika. Vele onschuldige mensen vonden daarbij de dood, oorlogen, strengere veiligheidsmaatregelen in bijvoorbeeld vliegtuigen en hoogoplopend politiek gekrakeel zijn drie rechtstreekse gevolgen van de aanslagen en menigeen herinnerd zich nog precies waar hij of zij was toen het nieuws over 9-11 binnendruppelde. Ook loopvogelcolumniste La Nanda weet nog precies waar ze was toen ze het hoorde en komt volgende week zondag (11 september 2011, exact 10 jaar ná de aanslagen) met een speciale column over de gebeurtenis die het aanzien van de 21e eeuw mede heeft bepaald. (04-09-2011)

Nanda doormaakt mediadebuut
Nog voor haar boekenproject officieel van start ging debuteerde La Nanda al in de media. Daar het werven van sponsoren verre van vlot verliep was er media-aandacht nodig en 13 augustus was het dan ook zover, maarliefst zes kolommen breed en voorzien van een foto. Onder de kop "Door de ogen van de nandoe" stonden Nanda en ik (haar mental-coach) op de tweede pagina van het regiokatern van het Noordhollands Dagblad en een ruime week later (de 23e augustus om precies te zijn) volgde een kort interview op Radio Noordholland. Het interview werd ter plaatse (op het hertenkamp) opgenomen, live uitgezonden en kunt u, net als eerdergenoemd artikel, terugvinden in het media-overzicht van deze website; te vinden onder het kopje NIEUWS. (23-08-2011)

De dubbele cijfers voorbij!
Op 21 augustus 2011 stond Nanda's 100e column op de Enkhuizer TV-Krant. Met als titel "De dubbele cijfers voorbij!" en de foto's in stijl kon geen lezer eromheen: Nanda heeft haar eerste honderd stukjes geschreven en laat het duidelijk zijn, ze is voorlopig nog niet van plan te stoppen! (21-08-2011)

nandadenandoe.nl geregistreerd
Op 16 juli 2011 is de domeinnaam www.nandadenandoe.nl officieel geregistreerd; het had eigenlijk al eerder moeten gebeuren (want zeg nou zelf, een beetje loopvogel heeft anno nu een eigen website), maar Nanda's grote boekenproject was de meest geschikte aanleiding ervoor. De eerste maanden zal de website nog bestaan uit een eenvoudige loopvogellijntekening met daarnaast de mededeling "nog even geduld...", er zal ondertussen hard worden gewerkt aan een échte site en zodra het moment daar is gaat Nanda's definitieve website de lucht in. (16-07-2011)
Mail Twitter