Sommige mensen vliegen met gemak de wereld over, maar aan mij is dat niet besteed. Oost west, thuis best, zou je kunnen zeggen. Toch ben ik afgelopen mei voor mijn doen behoorlijk ver op pad geweest, namelijk twee weken vakantie naar het noordoosten van Duitsland. Samen met m'n broer een kleine week Berlijn en aansluitend nog twee andere plaatsen. Tegen de drukte van de Duitse hoofdstad zag ik aanvankelijk wel een beetje op, maar dat viel gelukkig alles mee - Amsterdam voelt een heel stuk drukker met z'n nauwe straten. Wat daarentegen wel druk was, was ons programma. We hebben heel veel gezien, van een blik op de Brandenburger Tor, de Reichstag en de Berlijnse Muur tot een bezoek aan de Berliner Zoo (de dierentuin) en een hele dag Postdam, de naast Berlijn gelegen stad met een groot park vol paleizen.
De Brandenburger Tor, hét icoon van Berlijn
Berlijn telt heel veel musea, waarvan ik er twee heb gezien. Eerst een korte bezoek aan het Museum für Naturkunde (het natuurhistorisch museum) en daarna twee veel langere bezoeken aan het Neues Museum, waar een enorme Egyptische collectie wordt bewaard. Het gebouw waarin de schatten waren te zien was deels oud, maar deels ook strak en nieuw, als gevolg van zware bombardementen in de oorlog en latere wederopbouw. De collectie Egypte was verdeeld over maar liefst drie verdiepingen en eigenlijk veel te groot voor één vakantie. Van beelden en reliëfs tot mummiekisten, papyri en kleinere objecten was er heel veel te zien en te fotograferen, al mocht het topstuk van de collectie (de buste van Nefertete) absoluut níét worden gefotografeerd. Iets dat de ronduit norse beveiligers veelvuldig lieten weten... Die laatsten waren sowieso een behoorlijke domper op het museumbezoek, maar gelukkig maakten een viertal boeken in de museumwinkel en een idee dat ik al dwalend door de zalen heb opgedaan voor een mogelijk nieuw Archeologie Magazine-artikel weer veel goed!!
De buste van Nefertete, een van de beroemdste schatten uit het oude Egypte (gefotografeerd van veraf, dat mocht wel...)
Na ons bezoek aan Berlijn zijn we voor het tweede deel van de vakantie naar de deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren gegaan, om precies te zijn naar het Oostzee-stadje Stralsund. Deze voormalige Hanzestad met zijn gekleurde huizen en baksteengotieken kerken staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en vormt tevens de brug naar Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Hier hebben we onder meer een wandeling gemaakt langs de steile kalksteenkliffen van Nationalpark Jasmund, waar je prachtig kan wandelen - zij het niet te dicht bij de rand, aangezien er zo nu en dan stukken van de kliffen kunnen afbrokkelen. Ondanks dat het weer juist die dag een beetje tegenviel (wel droog gelukkig, maar geen zon) was het een prachtige route, door een stukje oerbos, langs een echte waterval en met verschillende blikken op de loodrecht omhooglopende krijtwanden.
De kliffen van Jasmund op het eiland Rügen
Na een paar dagen Stralsund lag onze derde en laatste halte deze vakantie iets westelijker: Schwerin, de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommeren. Hier hebben we een wandeling gemaakt langs de Schweriner See (het meer van Schwerin) en een bezoekje gebracht aan de voormalige Hanzestad Wismar, dat iets ten noorden van Schwerin ligt. Maar het hoogtepunt van dit deel van de reis was toch wel Schloß Schwerin, het kasteel waar ooit de hertogen van dit stukje Duitsland woonden. Met z'n ligging op een klein eilandje, vele torentjes en pinakels en mooie crèmegele kleur met gouden accenten (op sommige koepels) kun je dit paleis met recht een heerlijke suikertaart noemen, waarmee het een perfect toetje was van een prachtige vakantie!!
(voor meer foto's van de reis, zowel van Berlijn als van Stralsund en Schwerin, zie de foto-pagina)
Schloß Schwerin, een heerlijke suikertaart!!